Северна Македония е изпратила отговори на въпросите, поставени от България.

...
Северна Македония е изпратила отговори на въпросите, поставени от България.
Коментари Харесай

Северна Македония е отговорила на поставените от България въпроси в спора за ЕС

Северна Македония е изпратила отговори на въпросите, сложени от България. " Имаме открита формула, " която може стабилно да помогне да " решим казуса " сред София и Скопие " в 12 без 5 " - преди изборите във Франция и незнайната политическа обстановка, която чака Северна Македония.

Това сподели специфичният представител на Северна Македония за България, някогашният министър председател Владо Бучковски, в отговор на въпрос на " Дневник ". Бучковски бе един от панелистите по време на проведеното от евродепутата Илхан Кючюк (ДПС/ " Обнови Европа " ) Sofia Form for the Western Balkans, по време на който имаше послание и еврокомисарят за разширението Оливер Вархеи.

Бившият министър председател бе запитан от " Дневник " дали Северна Македония към този миг има съответни оферти по петте точки, съставящи известния в последните месеци като " 5+1 " проект за решение на рецесията, подкрепян от служебното държавно управление и президента Румен Радев, само че нямаше прецизен отговор на въпроса за обособената шеста.
" Петте " са: по какъв начин ще се употребява късото име на Северна Македония; гаранция за невмешателство във вътрешните работи на другата държава; превъзмогването на словото на омразата към България и българите; реабилитирането на жертвите на комунизма с българско съзнание по югославско време; оживление на работата на историческата комисия.

Точката +1 е обвързвана с уреждането на условия за равни права за самоопределящите се като Българи в Северна Македония (което в изявления на Радев и Министерство на външните работи в последните месеци добиваше тип на регистриране на българите в македонската конституция).

Повече за тези хрумвания и смяната в метода на България четете.

Какво сподели Бучковски

Въпросът на " Дневник " дали са отправени оферти от македонска страна - седмица преди Европейския съвет на 14 декември на който Скопие към момента се надява София да смъкна ветото за начало на договаряния с Европейския съюз - последва коментар на Бучковски по всяка една от изброените точки.

" Да повторя, че Северна Македония нито е имала, нито ще има искания и ще потвърдим с дипломатическа нота, " стартира Бучковски. " Нямаме желанието да се месим във вътрешните работи на България. Имаме желание да се борим с говора на омразата, който носи още повече вреди след ветото, " продължи, стигайки до третата изброена точка.

" През 2006 година се извинихме на всички жертви на комунизма, само че ще трябват и съответни каузи, и съответна реабилитация. Петата точка - ще опитваме да не се месим на историците, " до момента в който те се питват да градят мостове за бъдещето в границите на общата история и персони, сподели още Бучковски.

Изричен ангажимент не бе изразен единствено към последната (+1) точка. за която последвалата полемика сподели, че към момента не получава еднопосочен отговор. " Шестата точка я почитаме извънредно, " а настояванията на представителите на българите от Северна Македония, които имаха срещи с Радев, са " законни ", продължи.

"Мисля, че дойдохме до степен, в която остава доста малко, с цел да реализираме общата цел ".

В лицето на премиера Зоран Заев Северна Македония множеството от поставените претенции. Миналата седмица македонският външен министър Буяр Османи обаче, че Скопие " работи интензивно " по опцията да се подпише двустранен протокол, съдържащ въпросните точки " 5+1 " и че развиването се чака " тези дни " с изпращане до България. Първоначалната концепция бе в изискванията да се разграничават стъпките, които би трябвало да бъдат изпълнени краткосрочно като гаранция за събаряне на ветото, и други, дълготрайни, чието осъществяване да се обвърже с несъмнено време.

Повечето от настояванията откриха място в точките на единодушие сред договарящите за коалиция партии в България. Те обаче, която имаше до момента България по отношение на Северна Македония, а и сътрудниците демонстрираха по време на договарянията за интернационална политика, че са подготвени в друга степен да одобряват компромисно решение на разногласието.

Постигнатото

Бучковски посочи и триумфите от последната година, откакто България наложи ветото - от съдействието сред македонския публичен оператор МРТ и българския Българска национална телевизия и идното акредитиране на сътрудник на Българска телеграфна агенция в Скопие, какъвто МИА има в София, до първото партньорство сред висши учебни заведения от двете страни на границата (Великотърновският университет и филиала му в Св. Николе) и договореностите за възстановяване на инфраструктурните връзки.

Изтъкна и информацията от довечера, че 26 общини от Югозападна България и Югоизточна Северна Македония са се договорили за обща мрежа за взаимни дейности при естествени произшествия. " Това ни би трябвало, другари. Когато бяха пожарите това лято, вие бяхте първите, които помогнаха. Толкова сме близки. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР