Северна Корея строго осъди новия пакт за сигурност между САЩ,

Северна Корея строго осъди новия пакт за сигурност между САЩ, ...

Северна Корея предупреди, че AUKUS ще доведе до "ядрена надпревара"


Северна Корея строго осъди новия пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, като заяви, че той може да предизвика "ядрена надпревара".

Представител на външно министерство заяви, че сделката AUKUS ще "наруши стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион".

Сделката предвижда САЩ и Великобритания да предоставят на Австралия технологията за изграждане на подводници с ядрен двигател, а целта й е да се противодейства на влиянието на Китай в оспорваното Южнокитайско море.

Пактът AUKUS беше обявен миналата седмица и освен подводниците, ще обхваща и крилати ракети, изкуствен интелект и други технологии.

"Това са изключително нежелани и опасни действия, които ще нарушат стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион и ще задействат надпревара в ядрените оръжия", заяви служител на външното министерство на КНДР.

Миналата седмица Северна Корея извърши два големи оръжейни теста - този на крилата ракета с голям обсег и балистична ракета.

Китай също критикува сделката, като говорителя на външното министерство на Пекин Джао Лицзян, заяви, че алиансът рискува "сериозно да навреди на регионалния мир ... и да засили надпреварата във въоръжаването".

Пхенян е на мнение, че е "съвсем естествено съседните страни, като Китай, да осъдят тези действия като безотговорни и опит за разрушаване на мира и стабилността в региона".

Сделката ще доведе до това САЩ да споделят своята подводна технология за първи път от 60 години, като преди това са я споделяли само веднъж с Великобритания.

Това означава, че Австралия ще може да изгражда подводници с ядрен двигател, които да бъдат по-бързи и по-трудни за откриване от флотите с конвенционални двигатели. Те могат да останат потопени в продължение на месеци и да изстрелват ракети на по-големи разстояния - въпреки че Австралия твърди, че няма намерение да ги пълни с ядрени оръжия.

Китай не беше споменат директно по време на обявяването на споразумението за сигурност. Лидерите на трите държави обаче многократно се позоваха на опасенията за регионалната сигурност, които "нараснаха значително".

Северна Корея също се позова на по-ранно изявление на Франция, която нарече сделката "удар с нож в гърба" и заяви, че пактът е довел до "сериозна криза" между съюзниците.

Франция е критична към пакта AUKUS, защото прекратява сделка на стойност 37 млрд. долара, подписана от Австралия през 2016 г. с Франция за изграждане на 12 конвенционални подводници. Франция казва, че е била информирана за пакта само часове преди публичното обявяване.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg