Северна Корея изстреля залп от артилерийски снаряди в морска буферна

...
Северна Корея изстреля залп от артилерийски снаряди в морска буферна
Коментари Харесай

Северна Корея откри артилерийски огън срещу морска буферна зона

Северна Корея изстреля залп от артилерийски снаряди в морска буферна зона, оповестиха военните от Сеул, като това е последният от поредицата изстрели на все по-войнствения Пхенян.

Около 130 артилерийски снаряда са били изстреляни по едно и също време в 14:59 ч. (05:59 ч. по Гринуич) от два обособени обекта - един на източния и един на западния бряг на Северна Корея, се споделя в изказване на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Военните на Сеул обявиха, че обстрелът е " очевидно нарушаване " на съглашението от 2018 година сред Севера и Юга, с което беше основана буферната зона в опит да се понижи напрежението.

От южнокорейската войска обявиха, че нито един от снарядите не е пресякъл Северната гранична линия - фактическата морска граница сред двете страни.

Военните обявиха, че са отправили " няколко предизвестия " по отношение на обстрела, без да дават повече детайлности.

" Нашата войска укрепва готовността си в подготовка за изключителни обстановки, като в същото време следи и следи обвързваните с това събития в границите на тясно съдействие сред Южна Корея и Съединените щати ", добави тя.

На срещата на върха в Пхенян през 2018 година някогашният южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейският Ким Чен Ун се договориха да основат буферни зони по сухопътните и морските граници в опит да понижат напрежението.

Но откогато договарянията се провалиха през 2019 година, Ким удвои неразрешените си оръжейни стратегии и съгласно специалистите в този момент той може да тества Южна Корея, като нарушава съглашението за буферните зони.

През последните месеци Пхенян неведнъж е обстрелвал буферната зона с артилерия.

Освен това през последните седмици той извърши рекорден брой изстрелвания на ракети, в това число най-новата си междуконтинентална балистична ракета (МБР) предишния месец - най-мощното сходно тестване до момента.

Пхенян, на който неведнъж е забранявано да тества балистични ракети с резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, неведнъж е заявявал, че оръжейните му проби са законен отговор на дейностите на Вашингтон за увеличение на отбраната, която той предлага на съдружниците си Сеул и Токио.

Длъжностни лица и анализатори в Сеул и Вашингтон настояват, че изстрелванията могат да доведат до седмо нуклеарно тестване. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР