Северна Корея изстреля балистична ракета, предават световните агенции, като цитираха

...
Северна Корея изстреля балистична ракета, предават световните агенции, като цитираха
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония

Северна Корея изстреля балистична ракета, предават международните организации, като цитираха южнокорейската войска и японското държавно управление. Ракетата е била изстреляна от източната част на страната.



Тя е паднала в рамките на японската извънредна икономическа зона в Тихия океан, разясни генералният секретар на японското държавно управление Хирокадзу Мацуно. Той напомни, че сходни ракетни тествания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и съставляват опасност за сигурността на Япония. Японският министър председател Фумио Кишида също изрично осъди, както той сподели, варварските дейности на Северна Корея и свика незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност. А южнокорейският държавен глава Юн Сюк-йол предизвести, че страната му ще отговори по един съдбоносен метод на ракетното тестване.

Ракетата е била изстреляна в 7,29 ч. локално време.

От началото на годината Северна Корея зачести с ракетните тествания. Поредното беше предходната седмица, когато страната изстреля четири балистични ракети с дребен обхват.

Според Сеул днешната ракета е била със междинен обхват. А съгласно японския министър на защитата Ясукадзу Хамада ракетата евентуално е била от вида " Хвасон-12 "

Японската телевизия Ен Ейч Кей, базирайки се на японски държавни чиновници, оповестява, че ракетата е била въздуха към 20 минути, като е паднала на 3000 километра източно от крайбрежието на Япония, в рамките на японската изключителна икономическа зона. А съгласно Йонхап скоростта й е била 17 маха.

Според Идзи Кода, някогашен командващ японските военноморски сили ракетата, пусната през днешния ден от Северна Корея, е била способна да доближи до американската територия Гуам. Тя е летяла по нормална балистична траектория, добави Кода. Според Мацуно ракетата е прелетяла 4600 километра и се е издигнала на оптималната височина от 1000 километра, съобщи Ройтерс.

За първи път от пет години севернокорейска балистична ракета прелита над територията на Япония, отбелязва Ройтерс. А в случай че се удостовери, че ракетата е прелетяла 4600 километра, както разгласи Токио, то това ще бъде най-дълго прелетялата севернокорейска ракета до момента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР