Северна Корея е силно затворена страна, която рядко разкрива информация

...
Северна Корея е силно затворена страна, която рядко разкрива информация
Коментари Харесай

Volvo, Mercedes, Pyeonghwa: Какви коли карат севернокорейците?

Северна Корея е мощно затворена страна, която рядко разкрива информация за живота на своите жители. Именно за това обикновеният въпрос за колите на локалните се оказва сложен. Въпреки това, с помощта на видеоклип от Donut Media, който се появи в YouTube, може да са научат някои забавни детайлности за транспортните средства в страната.



По-голяма част от тях са предопределени за транспорт на военни личен състав, само че в страната има и доста вносни коли. Според избягали от Северна Корея дезертьори, държавните транспортни средства са от марката Mercedes-Benz и колкото по-висока е позицията на чиновника, в толкоз по-скъп и съвременен модел се вози той.

Въпреки рестриктивните мерки за импорт на артикули, наложени на страната, по нейните пътища се срещат и доста коли от марката Toyota, като повече от тях са от висок клас. Има и много коли на Volvo, защото през 1974 година държавното управление на страната поръчва над 1000 бройки от разнообразни модели на шведския производител. Те са доставени, само че корейците по този начин и не заплащат за тях.



В Северна Корея прави и лично произвеждане на коли. Първата кола, съединена в страната, е „ Победа “ - седан, планиран от инженерите на ГАЗ по време на Съюз на съветските социалистически републики. Именно руснаците са построили и цех за този автомобил в Пхенян, като там се създават и военни транспортни средства.

Освен това, в Северна Корея има цех Sungri, открит още през 1950 година, където се е произвеждало военно съоръжение за Корейската война. Този цех от дълго време прави голям брой копия на леки коли за вътрешно прилагане - от модели на ГАЗ до такива, които съмнително наподобяват на коли на известни марки като Volkswagen и Mercedes-Benz.



Едновременно с това локалната автомобилна компания Pyeonghwa Motors създава лицензирани версии на Fiat, основани на моделите Siena и Doblo. Тази компания държи всички права освен върху производството, само че и върху вноса и продажбите на използвани коли. Това обаче не улеснява жителите, защото в Северна Корея е неразрешено на частни лица да имат транспортни средства.

От друга страна, в случай че сте водач на Северна Корея, можете да имате съвсем всяка и скъпа кола. Известно е, че водачът на КНДР - Ким Чен-ун, има Audi R8, Range Rover, Rolls-Royce и доста други извънредни коли.

Източник: Automedia.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР