Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са

...
Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са
Коментари Харесай

Зелена светлина - там, където ледът и горещата вода са в изобилие

Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са в обилие. Странна симбиоза, която природата е постигнала и чиито разпоредбите локалните хора ловко следват. Енергията в недрата на земята там е толкоз доста, че енергийните потребности на региона от дълго време са задоволени.

Индриди Еинарсон, шеф на геотермална централа: Не чакахме отсам да потече гореща вода. Беше цялостна изненада. Геолозите, които бяха с нас, просто стояха и гледаха. Когато отворихме дупката, от нея изхвърча вода 20 метра нагоре.
Всяка секунда от гейзера бликат 30 литра вода с температура към 110 градуса. Но даже и през зимните месеци се употребява едвам 1/5 от това количество.
Индриди Еинарсон, шеф на геотермална централа: За какво използваме тази вода ли? Например за селското стопанство, за туризма.... Ние имаме хотел наоколо и го зареждаме с водата отсам. При нас тя доближава с температура към 65 градуса по Целзий. Използваме я за басейните и джакузито в хотела.
Горещата вода се подава по 45-километров водопровод и обезпечава сила, задоволителна за потребностите на 40 клиенти. По-голям транспорт, обаче, от компанията не възнамеряват да вършат.
Индриди Еинарсон, шеф на геотермална централа:Преносът на вода на огромни дистанции коства скъпо и стопански не е преференциален.
А гейзери в Исландия има на доста места. Освен огромните геотермални централи, в страната има над 260 кратери, от които тече гореща вода. За това и статистиката не е изненадваща.

0,1 % от създадената сила в Исландия е от изкопаеми горива. Над 73 % - от водни централи. Останалата сила е геотермална.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР