Северна Ирландия и Великобритания вече имат възможност да възстановят отношенията,

...
Северна Ирландия и Великобритания вече имат възможност да възстановят отношенията,
Коментари Харесай

Ирландия се надява на рестарт с Великобритания след Джонсън

Северна Ирландия и Англия към този момент имат опция да възстановят връзките, които в последно време бяха обтегнати от Брекзит. Това съобщи ирландският министър председател Майкъл Мартин, представен от " Ройтерс ".

Коментарът му е по отношение на подадената през днешния ден оставка на английския министър-председател Борис Джонсън.

Въпреки че министър председателят Джонсън и аз се ангажирахме интензивно дружно, не всеки път имахме единодушие между тях и връзките сред нашите държавни управления в последно време бяха обтегнати и затруднени, означи Мартин.

" Сега имаме опция да се върнем към същинския дух на партньорство и взаимно почитание, който е нужен, с цел да се поддържат достиженията от Споразумението от Разпети петък ", добави той, визирайки мирното съглашение за Северна Ирландия от 1998 година

През юни английското външно министерство показа в Камарата на общините (долната камара на английския парламент) законопроект, който, в случай че бъде признат, ще разреши на английските министри да изключат елементи от Протокола за Северна Ирландия, решаваща част от Споразумението за Брекзит, за която Лондон твърди, че предизвиква политически и търговски разстройства в Северна Ирландия.

От месеци нараства напрежението сред Лондон и Брюксел по отношение на протокола, като английските министри упрекнаха Европейски Съюз, че постанова правила, които основават администрация и заплашват политическата непоклатимост в Северна Ирландия.

Критиците на проекта на Лондон, в това число представители на млечната, индустриалната и логистичната промишленост в провинцията, споделят, че едностранното му деяние ще навреди на бизнеса и ще докара до нова неустановеност.

Брюксел счита, че всяка едностранна смяна може да наруши интернационалното право и заплаши да отговори с правни дейности и налагане на мита - риск в миг, когато английската инфлация се готви да доближи 10%, а стопанската система се свива.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР