Серия от мощни земетресения удари Турция, а у нас експерти

...
Серия от мощни земетресения удари Турция, а у нас експерти
Коментари Харесай

Какъв трус ще издържат сградите у нас? Разтърсваща прогноза

Серия от мощни трусове удари Турция, а у нас специалисти дадоха препоръки за дейности при сходни обстановки и обясниха до каква степен са сигурни постройките, в които живеем.

„ Слава Богу, задоволително надалеч сме от Източноанадолския разлом. Почти 1000 километра ни разделят от там, тъй че влияние върху нашите местни сеизмични източници не би трябвало да има и няма да има ”, увери пред Нова телевизия доцент Ирена Александрова, началник на секция " Сеизмология " при НИГГГ-БАН. Тя изясни, че у нас стават постоянно леки трусове, които разтоварват разломната конструкция, само че акцентира, че това не значи, че не може да се случи и трус с по-силен магнитуд.
-->
Инж. Димитър Куманов, който е строителен експерт и конструктор, и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение, съобщи, че даже при мощен трус някои здания имат късмет да оцелеят. В България обаче не бил юридически разбор за сигурността на постройките при вероятно сходно злополучие, посочи специалистът.

„ Никой не може да каже на какъв брой ще устоят. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в региона на Перник, където къщите са строени от локални майстори ”, добави инженерът.

По думите му всеобщо при новото строителство има доста пропуски и взаимни отстъпки със сигурността. При панелните здания обаче било заложено доста положително държание при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че те са към този момент доста реконструирани спрямо първичния си образ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР