Сериозно са нараснали данъчните проверки на малките фирми през 2021

...
Сериозно са нараснали данъчните проверки на малките фирми през 2021
Коментари Харесай

НАП е засилила проверките на малкия бизнес вместо на едрия

Сериозно са нарастнали данъчните инспекции на дребните компании през 2021 година, излиза наяве от годишния доклад на Национална агенция за приходите за 2021 година, написа.

В оповестения доклад е посочено, че инспекциите през миналата година са били 74 249 при 68 745 през 2020 година Тенденцията се развива на фона на уверенията на финансовия министър Асен Василев и назначеният предходната година началник на Национална агенция за приходите Румен Спецов, че дребният бизнес няма да бъде притискан от прекален данъчен надзор, до момента в който на фокуса на приходната организация ще са огромните компании.

В същото време излиза наяве, че през 2021 година са осъществени 54 данъчни проверки на огромни и междинни предприятия - толкоз, колкото са били осъществени и миналата година. По отношение на инспекциите на по-едри компании има растеж, само че той е най-малък - под 5% - от 3073 инспекции на огромни компании през 2020 година до 3213 през предходната година.

Все отново от доклада излиза наяве, че през миналата година съществено са намалели проверките на дребни компании – от 3676 за интервала при ГЕРБ на 2968 при Спецов.

От данъчната организация изясняват, че спадът в избрани индикатори за осъществяваните проверки се дължи на отправени предложения от Национална агенция за приходите към компаниите да подадат коригиращи заявления със съответните ремонти.

В годишния доклад на Национална агенция за приходите за 2021 година излиза наяве, че са направени 66 отчети за данъчни и осигурителни измами през 2021 година при 83 през 2020 година Засечени са 743 участници в измами, а хипотетичният размер на нанесената вреда на бюджета е за 145 млн. лева Въпреки това откритите отговорности за внасяне по ревизионни актове, направени въз основа на отчетите, са едвам за 17 млн. лева

Национална агенция за приходите ревизира 23 българи с парцели в Дубай, излиза наяве от доклада за предходната година. Приключили са единствено 3 от инспекциите, както и една проверка на едно от лицата с парцели в Дубай. За три от тях не са открити данни за укрити приходи, за едно от лицата е открито, че не е локално. Изпратени са две запитвания за продан на информация до Обединените арабски емирства (ОАЕ). Към момента не престават инспекциите на 19 лица.

Друга акция на Национална агенция за приходите е била ориентирана към притежатели на първокласни коли с марки " Ролс Ройс ", " Ферари ", " Ламборджини " и " Бентли ", добити през 2019 година Възложени са 10 проверки, като 8 от тях са завършили през 2020 година с в допълнение открити отговорности общо 55 хиляди лева, а други 2 проверки са завършили през 2021 година с в допълнение открити отговорности в размер на 42 хиляди лева

Данъчната организация е проверила по-малко физически лица предходната година спрямо 2020 година, излиза наяве от доклада - 718 инспекции за параленост на имущество и приходи на физически лица в съпоставяне със 793 през 2020 година, което е спад с 9%.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР