Сериозно покачване на цената на дървата за огрев отчитат от

...
Сериозно покачване на цената на дървата за огрев отчитат от
Коментари Харесай

Скъпият ток вдигна цената на дървата

Сериозно повишаване на цената на дървата за огрев регистрират от компаниите за доставка на дървесина и потребителите в цялата страна.
В средата на октомври тук-там един звук пелети коства към 500 лева, а кубик дърва - сред 90 и 100 лева Очакванията са през зимата повишаването да продължи, като съгласно специалистите то e спекулативно и е обвързвано с по–високите цени на тока и природния газ.
През зимата фамилията на Ангел Тодоранов от великотърновското село Самоводене се топли най-вече на ток, само че всяка година подсигурява и дърва за най-студените месеци. Заради предстоящото повишаване на тока тази година обезпечили дървата за огрев още през лятото.
"Тези са ми като една инвестиция, в случай че нещо по Нова година се изненадаме с осветяване, отопление на ток. Моите ги купих на 88 лева, само че към този момент слушам за цени нарязани, нацепени, от порядъка на 110 лева за кубик. Много тежка зима ни чака, в случай че не тази, последваща, аз не виждам по какъв начин ще се оправят нещата ", разяснява той пред Българска национална телевизия.
Според Ангел една от главните аргументи за повишаването на дървата за огрев с изключение на високата цена на тока и природния газ, е и неналичието на дървесина.
"Защото лесните места, където добиваха, аз имам наблюдения като вървим да ловуваме, на доста места, където имаше достъп до извличане и транспортиране, всичко е изчистено. А горите в България не може да извират, една гора, с цел да стане, трябват 70–80 години, не може да стане за един ден ", добави Ангел.
Въпреки повишаването с 20 на 100 по отношение на предходната есен съгласно доста от хората дървата към момента остават най-евтиният метод за отопление, само че тази година на доста места в страната складовете са празни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР