Сериозни загуби ще калкулира Военномедицинската академия, която освен в столицата

...
Сериозни загуби ще калкулира Военномедицинската академия, която освен в столицата
Коментари Харесай

Близо 4 милиона на червено е ВМА заради скъпите ток и газ

Сериозни загуби ще калкулира Военномедицинската академия, която с изключение на в столицата има филиали и в Плевен и Сливен, в случай че цените на тока и природния газ останат на сегашните си високи равнища.

Такава равносметка направи шефът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски, който бе изслушан от отрасловата комисия по защита в Народното събрание за настоящото положение на ръководеното от него лечебно заведение.

" Ако цените останат същите, за годината ще имаме загуби към 3 милиона за ток и 700-800 хиляди за газ ", сподели професорът.

И регистрира още - с последните 2 години разноските скочили внезапно - 4 9 милиона за 2020 година и 56 милиона за 2021, което се обяснявало и с обстоятелството, че точно ВМА бе една от главните лечебни заведения на първа линия за лекуване на ковид.

Въпреки скачащите разноски обаче не се пренебрегвало и модернизирането на наличната техника, като за 2020 година е добита инсталация за над 21,5 лв..

" Ние главен сме жанр войски, както Военновъздушни сили и Военноморски сили ", акцентира Мутафчийски. И изиска в дълготраен проект да се мисли за специфичен закон за ВМА, само че това все още било прекомерно амбициозна цел.

А общо дефицитът за годината във ВМА ще доближи 7,8 милиона лв., продължи с нерозовата статистика той. Имало и проблем с финансирането от Здравната каса, което пък на собствен ред създавало риск за отлив на фрагменти от военните към гражданските специалности.

Като цяло обаче заради положителното качество на даваното обучение фрагменти за военни медици има. Известен проблем все още имало с медсестрите, само че ВМА взаимно с Военноморското учебно заведение и Медицинския университет във Варна работят по стратегия за тяхното привличане, която все още давала доста положителни резултати, уточни Мутафчийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР