Сериозната суша през този есенно-зимен период ще доведе до ниски

...
Сериозната суша през този есенно-зимен период ще доведе до ниски
Коментари Харесай

Катастрофално бедствие в земеделието, загубите ще са колосални!

Сериозната суша през този есенно-зимен интервал ще докара до ниски добиви на есенни култури в цялата страна, безапелационни са зърнопроизводители и агрономи.

Във великотърновска област сухата почва забавя с месеци растежа на пшеницата и ечемика. Липсата на снежна завивка излага посевите непосредствено на нощните минусови температури, което нанася в допълнение провали върху реколтата.

Земеделската компания, която управлява Андрей Андреев, обработва 10 хиляди декара земя, от които 3 600 са засети с пшеница. Сеитбата завършила в средата на октомври. Растенията изостават поради неналичието на влага и нивите сега наподобяват по този начин, както би трябвало да наподобяват през ноември, предава Българска национална телевизия.

"Състоянието на есенните култури - пшеница, ечемик и рапица е незадоволително. Дългото засушаване, което стартира от лятото на 2019 година и продължи до края на есента, не разреши на самите култури, на самата пшеница - много зърна изгубиха своята кълняемост и не поникнаха, вижда се един по-рядък посев ", сподели Андреев.

"За страдание, откакто засяхме, към 40-50 дни нямаше никакъв дъжд. Нормално е след сеитба да има най-малко едно 30-40 литра на кв. метър, с цел да поникнат обикновено посевите ", изяснява агрономът Ангел Панев.

За предходната стопанска година земеделските стопани споделят, че е била доста добра. Тогава са отчели междинен рандеман на пшеница от декар 700 кг.

Зърнопроизводителите считат, че не е изключено ниските добиви да се отразят на цената на хляба и споделят, че в случай че в околните седмици стартира да вали, реколтата може да бъде избавена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР