Сериозен спор в ранните блокове на телевизиите създаде решението на

...
Сериозен спор в ранните блокове на телевизиите създаде решението на
Коментари Харесай

Проф. Тасев: Слабо решение на КЗК по сделката с ЧЕЗ, ще падне в съда


Сериозен спор в ранните блокове на малките екрани сътвори решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани покупката на активите на ЧЕЗ от сдружението " Инерком ". В решението по тематиката има много слаби места, разяснява енергийният специалист Атанас Тасев пред Българска национална телевизия. Фактически " Инерком " прибавя върху производството на сила от фотоволтаични централи сред 20 и 40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е нищожен дял. " Съгласно настоящата методика за установяване на господстващо състояние, в случай че сте с дял по-малък от 15%, Комисия за защита на конкуренцията не се произнася, произнася се в случай че сте към и над 40% ". Според Тасев вчерашното решение на Комисия за защита на конкуренцията ще падне във Върховния административен съд.

Простичко казано - Комисията за защита на конкуренцията споделя, че " Инерком " не може да купи ЧЕЗ. Аргументите в съответния случай не са и толкоз значими, тъй като това е било предстоящ ход, съобщи пред Българска национална телевизия Явор Куюмджиев, някогашен заместник-министър на стопанската система и енергетиката.

По думите на Куюмджиев това е било верен ход, тъй като не може компания като " Инерком " с сходен размер, да придобие стратегическа инфраструктура, която зарежда с ток към 3 млн. жители. Според него във Върховен административен съд решението може би ще има проблеми.

Куюмжиев добави, че когато се продаваха ЧЕЗ и другите ЕРП-та, бяха определени критерии - потвърден опит от най-малко 10 години при ръководството на ЕРП-та, най-малко 5% присъединяване на либерализиран пазар, капитал от най-малко 700 млн. евро, кредитен рейтинг от най-малко BB- съгласно Standart&Poors и така нататък ЧЕЗ реши да продаде активите на компания, която нито има опита, нито парите, нито кредитния рейтинг. Куюмджиев сподели още, че " Инерком " би трябвало да заплати на ЧЕЗ до 15 ноември, другояче договорката отпада. Той прикани страната да се включи в договорката и да си върне ЕРП-то в Западна България.

„ Инерком “ може да не апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията за договорката с ЧЕЗ. Това сподели Мартин Димитров по bTV. По думите му в Договора е записано, че договорка има единствено със единодушието на Комисия за защита на конкуренцията. Комисията доста се забави, доста време изчака и решението й пристигна късно, счита Димитров.

Според него е забавно какви ще са събитията сега-дали ще има обжалване или не. Големи компании могат да придобият ЧЕЗ. Ситуацията през цялото време беше неприятна, счита още Димитров. По думите му " Инерком " няма задоволително опит да ръководи такава огромна компания и може да станат огромни неточности.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР