Сериозен ръст на китайският износ беше регистриран през септември, като

...
Сериозен ръст на китайският износ беше регистриран през септември, като
Коментари Харесай

Нарасна търговският излишък на Китай спрямо САЩ, Тръмп отправи предупреждение

Сериозен растеж на китайският експорт беше регистриран през септември, като това допринасе за рекорден остатък със Съединени американски щати, демонстрират данни на Генералната митническа администрация на страната.
Пpoизвoдитeлитe са ycĸopили пpoдaжбитe cи в чyжбинa, зa дa избeгнaт нoвитe митa, нaлoжeни oт aдминиcтpaциятa нa американския президент Доналд Tpъмп.
Изнocът в дoлapoвo изpaжeниe ce пoвиши c 14.5% пpeз ceптeмвpи нa гoдишнa бaзa, дocтигaйĸи 226.7 млpд. дoлapa, oбяви митничecĸaта aдминиcтpaция, oпpoвepгaвaйĸи oчaĸвaниятa зa зaбaвянe дo 8.2%. Bнocът cъщo ce yвeличaвa c 14.3%, дocтигaйĸи 195 млpд. дoлapa.
Нарастване от 16,6% е регистрирано на китайския експорт в посока Съединени американски щати, при анемично покачване с 1,6% на американския износ за Китай. Това от своя страна води до комерсиална дупка сред двете най-големи стопански системи в света до рекордните в историята 34,13 милиарда $ по отношение на предходния връх от август на стойност 31,05 милиарда $.
За първите девет месеца на годината китайският остатък по отношение на най-големия експортен пазар в лицето на Съединени американски щати се усили до 225,79 милиарда $ от към 196,01 милиарда $ през същия интервал на 2017-а година.
Това задълбочи още повече комерсиалното напрежение сред Вашингтон и Пекин и докара до нова остра реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп, който обаче остана убеден в успеваемостта на подхванатите от него ограничения.
През предишния месец американската администрация наложи мита върху китайски артикули за 200 милиарда $. Тогава Тръмп насочи опасност, че те да бъдат последвани от нови, в случай че Китай реши да предприеме ответни ограничения. Въпреки това Китай отговори на предизвикването, като наложи мита върху американски импорт за 60 милиарда $.
" Тяхната стопанска система се сви много доста и има още доста какво да направя, в случай че желая “, разяснява американският президент. Той упрекна предходните американски президенти, че са разрешили на Китай да реализира несправедливите си търговски практики и добави, че ще съобщи, че с това е „ свършено “.
От началото на годината китайският юан се обезцени с към 6% по отношение на щатския $.
Въпреки острата изразителност обаче, Тръмп и китайският му сътрудник Си Дзинпин възнамеряват да се срещнат в границите на форума на Г-20 в Аржентина в края на ноември, заяви в четвъртък Wall Street Journal, базирайки се на източници и в двете страни.
От Съединени американски щати са взели решение също по този начин да лимитират прехвърлянията на нуклеарна технология към Китай, с цел да " избегнат противозаконното им отклонение за военни и неразрешени цели ", заяви американското министерство на енергетиката.
" Тези ограничения за национална сигурност са плод на преразглеждането на държавната политика, подхванато заради безпокойствие от напъните на Китай да се снабди с нуклеарен материал, съоръжение и напреднала технология от американски компании ", пишат от министерството.
Преразглеждането беше провокирано от ускорените старания на Китай да придобие американска интелектуална благосъстоятелност в ущърб на американския бизнес и американските военни ползи, показва още ведомството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР