Сериозен проблем в планината са обективните опасности, които съществуват. Основният

...
Сериозен проблем в планината са обективните опасности, които съществуват. Основният
Коментари Харесай

Доайенът на алпинизма у нас и експерт разкриха какви са били грешките на Каролев

Сериозен проблем в планината са обективните рискове, които съществуват. Основният проблем е, когато ние допуснем някаква субективна неточност - всеки случай крие такава неточност.

Първата и най-фрапантна неточност е излизането на Владимир Каролев самичък в планината. Toвa каза доцент Александър Шопов от факултета " Обществено здраве, здравни грижи и туризъм " в Националната спортна академия.

Пред Bulgaria on air той посочи, че това е главно предписание и то не би трябвало да се нарушава.

" Няма кой да ви окаже помощ, няма кой да ви следи. Той в действителност е доста квалифициран, само че и тези хора не са застраховани. Приятелите му са били в друга част на планината. Вторият сериозен проблем е неприятната преценка, че в тази ранна заран на този западен скат снегът е корав ", изясни доцент Шопов. И акцентира, че западните скатове се огряват от слънцето около обяд.

Теренът е стръмен. Вероятно е слизал, паднал е и не е съумял да се задържи. Снегът към този момент не е ронлив и в този момент тялото не може по-лесно да се спре. Има заледени и стръмни сектори. 

Така разяснява случилото се с икономиста Владимир Каролев в неделя опитният планинар Дойчин Василев в ефира на " Здравей, България " по Нова тв. 

" Предполагам, че той падайки около тези скали, си е навлякъл пострадванията, които са го докарали до това положение. Спускал съм се по същия маршрут. Няколко дни след мен там беше паднала една чужденка, германка, и беше в тежко положение ", сподели той.

" Като изключим телефоните е добре хората в планината да имат сигнална ракета. Важно е всеки човек да мисли какво би станало, в случай че попадне в случай. Има постоянно възможност да се пребиеш, изключително в случай че караш ски или сноуборд ", съобщи специалистът.

Основна неточност съгласно него е, че Каролев е тръгнал самичък в планината и това не би трябвало да се прави от никого. 

„ Когато човек потегля самичък в планината би трябвало доста добре да премисли какво следва и да има проект Б. Грешки могат да създадат и най-хубавите майстори ”, съобщи Василев.

Каролев можеше да попадне и в лавина и да се получи същият резултат ", приключи той.

" Вероятно ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която няма избавяне по въздух. Румънците отидоха толкоз напред. Това е доста сериозен проблем и той е на дневен ред. Това ще бъде съществено преимущество за всички произшествия в планината. Дори локализирането на Каролев е било огромен проблем. Той не е имал обсег, бил е самичък, няма кой да подаде сигнал ", безапелационен бе доцент Шопов.

По думите му държавата трябва да обърне внимание на този проблем.

" Опасността е сериозна за хората, които вземат участие в акцията. В някои случаи има заплаха от вторична лавина, а те работят на терена. Планината е нападателна за хората, които непрофесионално излизат там. В тази част на сезона най-специфичното е огромният температурен диапазон. В ранните часове те са негативни ", добави още специалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР