Сенегал временно затвори своите консулства в чужбина след атаки срещу

...
Сенегал временно затвори своите консулства в чужбина след атаки срещу
Коментари Харесай

Сенагал затвори консулствата си след атаки срещу мисии в Европа и САЩ

Сенегал краткотрайно затвори своите консулства в чужбина след офанзиви против дипломатически задачи в Бордо, Милано, Париж и Ню Йорк, заяви министерството на външните работи, представено от Ройтерс

Затварянето беше оповестено след безредиците, които избухнаха в страната, откакто водеща опозиционна фигура, Усман Сонко, беше наказан на две години затвор предходната седмица. Това евентуално ще му попречи да се кандидатира за президент на изборите следващата година.

Какво става в Сенегал

Най-малко 16 души бяха убити и стотици ранени при конфликти на протестиращи със силите за сигурност в четвъртък, петък и събота.

Частни и публични структури и предприятия бяха разграбени и унищожени, в това число академични здания, бензиностанции, банки, супермаркети, административни здания и автобусни спирки.

 Избухналото след произнасянето на присъдата на Сонко принуждение докара до голям брой опустошения на публични здания и магазини и до гибелта на най-малко 16 души
© Reuters

Избухналото след произнасянето на присъдата на Сонко принуждение докара до голям брой опустошения на публични здания и магазини и до гибелта на най-малко 16 души

Достъпът до мобилни интернет услуги, които държавното управление ограничи през уикенда, беше възобновен във вторник след три дни на мъртвило.

Футболните мачове от професионалната лига бяха прекъснати до второ разпореждане във вторник заради обстановката със сигурността, заяви националната футболна федерация.

Атаки против дипломатически задачи

Министерството на външните работи не свързва офанзивите против консулствата с присъдата на Сонко или последвалото принуждение.

" Тази защитна мярка беше взета след поредност от експанзия... която аргументи съществени вреди ", се споделя в изказване.

Генералното консулство в Милано беше наранено изключително мощно, като машините за правене на паспорти и персоналните карти бяха унищожени, сподели министерството.

Услугите ще бъдат обновени, откакто работните материали и сигурността бъдат възобновени.

Италианската социална телевизия " Раи " заяви за нахлуване против консулството на Милано в понеделник, по време на което към 40 последователи на Сонко са се събрали пред постройката със флагове и антиправителствени знаци.

Те нахлуха в пространствата, нападнаха генералния консул и възпламениха пожар преди полицията да се намеси.

Видеоклипове в обществените медии в петък демонстрираха дребна група протестиращи в Париж, които хвърлят брашно по кола на посолството на Сенегал. Ройтерс не удостовери записа.

Партията PASTEF (Африкански патриоти от Сенегал за работа, нравственос и братство) на Сонко неведнъж прикани поддръжниците си, в това число диаспората, да излязат на улицата в остро дефинирани изказвания.

Проблемите на Сонко

Правните проблеми, свързани със Сонко, за първи път провокираха митинги през 2021 година, когато той беше арестуван за малко по обвинявания в обезчестяване. Съдиите го оправдаха по това обвиняване, само че го признаха за отговорен в " покваряване на младежи ", защото обвиняванията включват жена, която по това време е била на 20 години.

Сонко, който стана лице на възходящо отчаяние против президента Маки Сол, апелира резултата от друго дело за клюка, което също може да попречи на политическите му проекти.

Правозащитни групи упрекнаха силите за сигурност, че са употребявали несъразмерна мощ и са стреляли с бойни патрони по стачкуващите, което те отхвърлят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР