Сенегал напоследък привлече вниманието на медии с новината, че институтът

...
Сенегал напоследък привлече вниманието на медии с новината, че институтът
Коментари Харесай

Няколко факта за Сенегал, които си струва да знаете

Сенегал в последно време притегли вниманието на медии с новината, че институтът " Пастьор " в нейната столица Дакар интензивно се приготвя да стартира производството на ваксини против ковид. Проектът бе подсилен и от Европейския съюз, а шефът на института Амада Алфа Сал удостовери, че учените в западноафриканската страна имат подготвеност. " Имаме опит, произвеждаме ваксини от 80 години ", сподели той. Освен научни достижения, Сенегал предлага и още многочислени географски, исторически и политически обстоятелства, които си коства човек да знае.

Сенегал влага в нововъведения, само че не може да пребори бедността

16-милионната страна е една от най-стабилните демокрации в Африка. След като закупи самостоятелност от Франция през 1960 година, Сенегал на три пъти сменя властта по кротичък път. В момента обаче бедността в страната нараства, а преобладаващо младото население живее с чувството за безперспективност. 60% от сенегалците са на възраст под 25 години и рестриктивните мерки, наложени поради пандемията, провокират у тях изключително мощно неодобрение.

Въпреки че през последните години стопанската система на Сенегал пораства и бяха осъществени няколко впечатляващи инфраструктурни плана като моста, свързващ страната със прилежаща Гамбия, новото летище и " града на бъдещето “ " Диамниадио, 40 на 100 от хората в страната живеят в беднотия. Американският R&B реализатор Ейкън, чиито корени са от Сенегал, също строи свои личен " град на бъдещето " в западноафриканската страна. Първата фаза от строителството на футуристичния " Ейкън сити " би трябвало да бъде приключена през 2023 година. Планът е жителите му освен да се радват на данъчни облекчения, само че и да употребяват лична криптовалута - AKOIN.

Когато Франция и Англия си поделиха Сенегал и Гамбия

Сенегал граничи с Гвинея Бисау, Мали, Гвинея и Мавритания, само че историята на една от границите е изключително любопитна: Сенегал обкръжава Гамбия от три страни. Република Гамбия е най-малката страна в Африка, ситуирана е на 11 000 квадратни километра от двете страни по поречието на река Гамбия, която се влива в Атлантическия океан.

След 17 век към тази територията апетити демонстрират както Англия, по този начин и Нидерландия и балтийското херцогство Курландия. Преди 1807 година, когато публично анулира робството, Лондон взима ефективно присъединяване в търговията с плебеи. От региона на Сенегал и Гамбия по това време към Америка потеглят над 3 милиона чернокожи плебеи.

До края на 18 век сред Франция и Англия се води яростна конкуренция за въздействие над поречието на реките Гамбия и Сенегал. На тази конкуренция, в която Англия надвива, се дължи и особената териториална форма и размер на Гамбия, контрактувани сред двете европейски сили през 1889 година. И до през днешния ден формалният език в Гамбия е британски, а в Сенегал - френски. През 1981 година Сенегал окупира Гамбия и афишира по този начин наречената " Конфедерация Сенегамбия ", само че тя не получава интернационално самопризнание и не оцелява изключително дълго.

90 % от сенегалците са мюсюлмани

От 12 век нататък Сенегал принадлежи към ислямския свят, а 90% от хората в страната и през днешния ден са мюсюлмани. Основни артикули, които изнася Сенегал, са фъстъците, рибата и фосфатите. Световно известният реализатор на типична западноафриканска блус-музика Исмаел Ло, възпява в своите песни родината си Сенегал и нейния анклав Гамбия. Но той пее и за един от основните проблеми, които изтезават хората в Сенегал: корупцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР