Сенаторът републиканец Линдзи Греъм блокира резолюцията на Сената, с която

...
Сенаторът републиканец Линдзи Греъм блокира резолюцията на Сената, с която
Коментари Харесай

Линдзи Греъм блокира резолюцията за геноцида над арменците

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм блокира резолюцията на Сената, с която се признава геноцидът над арменците от османските турци. Това се случи часове, откакто той и президентът Тръмп се срещнаха с турския държавен глава Реджеп Ердоган, съобщи Fox News.

В началото на месца беше обявено, че Ердоган може да анулира визитата си във Вашингтон идната седмица като митинг против гласуването в Камарата на представителите на Съединени американски щати за признание всеобщото изтребване на арменци преди век за геноцид и приготовление на наказания против Анкара.

Греъм сподели, че сенаторите не би трябвало да се пробват да пренапишат историята.

" Външната политика на Съединени американски щати би трябвало да отразява честното отчитане на нарушаванията на правата на индивида, закононарушенията против човечеството, етническите прочиствания и геноцида. Не можем да обърнем тил на арменските жертви на геноцид ", сподели сенатор Боб Менендес след решението на Греъм.

Съгласно разпоредбите на Сената, всеки един сенатор може да изиска единодушие да одобри законопроект или резолюция, само че всеки един сенатор може да го блокира.

Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласоподава през октомври с голямо болшинство за признаването на всеобщите убийства на арменци преди век за геноцид.

Турция не признава решението, което няма никаква стойност за Анкара, настоя тогава Ердоган.

Арменският геноцид публично е приет от: Европейския парламент, от Комисията по външни връзки на Камарата на представителите на Съединени американски щати, от Комисията по външни връзки на Конгреса на Съединени американски щати, от страните: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от районите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Англия - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - доста общини гласоподават признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

В Съединени американски щати 42 от 50-те щата са признали публично арменския геноцид.

Турция отхвърля убийствата на арменци да са били геноцид. Историци пресмятат, че 1,5 милиона арменци са убити по това време.

Много учени преглеждат това като първия геноцид на предишния XX век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР