Сенаторът от румънския парламент Диана Шошоаке внесе законопроект, който предлага

...
Сенаторът от румънския парламент Диана Шошоаке внесе законопроект, който предлага
Коментари Харесай

Радикална проруска сенаторка поиска Румъния да анексира част от Украйна, включително Болград

Сенаторът от румънския парламент Диана Шошоаке внесе законопроект, който предлага денонсиране на съглашението за добросъседство и съдействие сред Букурещ и Киев. Тя приканва за анексиране на украински територии, оповестява румънският ефирен канал Digi24.

В поправките към закон 129/1997 за одобрение на документа Шошоке предлага " Румъния да анексира историческите територии, принадлежащи към нея, а точно: Северна Буковина, Херцу, Буджак (Кахул, Болград, Измаил), историческите Марамуреш и Змийския остров “.

Радикално десният политик съобщи, че предлагайки това, " ние желаеме да възстановим културната еднаквост, традициите, обичаите и религията на популацията на Румъния ". Тя моли да се " вземе под внимание “ помощта на Букурещ за Киев по време на войната, по-специално приемането на бежанци, и моли Украйна " да ни даде земите, където живеят нашите румънци “.

Впоследствие Шошоаке се опита да изясни предлагането си и съобщи, че нейната законодателна самодейност " не би трябвало да се бърка или пояснява по никакъв метод като метод към война “ и нейната цел е " да се избегне насилствената етническа асимилация на румънците в Украйна “. Вероятно има поради закона за националните малцинства, който беше едно от условията за кандидатстване на Украйна в Европейския съюз.

Диана Шошоаке е юрист, създател на партията S.O.S и извънфракционен сенатор в румънския парламент. Неведнъж е била подложена на критика за връзките си с Русия. По-специално, след пълномащабното навлизане в Украйна през март 2022 година, тя, дружно с трима други парламентаристи, се срещна с съветския дипломат в Букурещ, обсъждайки " неутралитетната позиция на Румъния “ във връзка с нахлуването.

Букурещ поддържа Украйна всестранно във войната против Русия.

(
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР