Сенаторът от Републиканската партия Марко Рубио твърди, че придобиването на

...
Сенаторът от Републиканската партия Марко Рубио твърди, че придобиването на
Коментари Харесай

Сенатор иска САЩ да спре придобиването на bTV от Келнер

Сенаторът от Републиканската партия Марко Рубио твърди, че придобиването на компанията съдебномедицинска експертиза, част от която е bTV, от PPF Group, благосъстоятелност на чеха Петр Келнер ще заплаши националната сигурност на Съединени американски щати, оповестява организация "Ройтерс ".

Рубио написа, че има данни за "пълномощници на Китай в Чешката република " и добави, че телекомуникационните компании, благосъстоятелност на PPF, работят с Huawei Technologies Co за развиване на 5G мрежи. CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки към 97 милиона души и има някои от най-гледаните стратегии за вести в Централна и Източна Европа, споделя Рубио, който членува в комисии по външни връзки и разузнаване.

Компанията PPF споделя в изказване, че Рубио разчита на "невярна информация " от чешки политик и оспорва неговата пазарна характерност на CME. Компанията съобщи, че е наследила единствено технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor предходната година.

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без задни претекстове. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата нужна информация ", декларират още от компанията и прибавят, че ще изяснят недоразумението с Рубио.

В края на октомври 2019 година чешкият капиталов фонд PPF Group NV публично закупи Central European Media Enterprises Ltd за сума от порядъка на 2.1 милиарда щатски $. Споразумението е утвърдено единомислещо от Съвета на шефовете на CME по рекомендация на Надзорния съвет. Най-големият акционер на CME, AT&T Inc., се съгласи да гласоподава в поддръжка на транзакцията. Очаква се придобиването да завърши към средата на 2020 година в случай, че договорката получи съответните регулаторни утвърждения.

Общо 1.15 милиарда евро за договорката са напълно обезпечени от група банки като BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale and UniCredit.

Рубио твърди, че дъщерното сдружение на PPF - Home Credit е наело компания за връзки с обществеността, чиято цел е "да манипулира чешкото публично мнение удобно по отношение на Китай. Тази работа включва шпиониране на чешки политици, напън върху медиите да отдръпват новинарски сериозни за Китай публикации. " Той изиска от Комисията по задгранични вложения в Съединените щати да преразгледа договорката, тъй като "подкопава ползите на националната сигурност на Съединени американски щати, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай ".

Администрацията на Тръмп прибавя, че Huawei към икономическия черен лист през май, базирайки се на опасенията за националната сигурност и лобира задграничните държавни управления да не позволяват Huawei да взе участие в построяването на 5G мрежи.

Сега тече процеса по придобиването на съдебномедицинска експертиза, а от там и на bTV от Петр Келнер. Ако настояването на Рубио бъде прегледано от Комисията за задгранични вложения на Съединени американски щати, това може да забави договорката с години, даже изцяло да я спре. Припомняме, че предходната година Келнер се опита да придобие и телевизия "Нова ", само че Комисията за защита на конкуренцията в България спря договорката.

Кой е Петр Келнер

Келнер стартира да натрупва благосъстояние по време на продажбата на държавни компании след рухването на комунизма в някогашна Чехословакия. Основните му вложения са в телекомуникационната и финансовата промишленост, като в края на предходната година PPF има активи над 38 милиарда евро. Той управлява телекомуникационния оператор O2 Czech, както и оператори в няколко други източноевропейски страни, до момента в който неговата потребителска кредитна компания Home Credit е дейна в 10 страни, като Русия и Китай са най-големите пазари.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР