Семинар за ревматични заболявания организира днес в Русе сдружение "Асоциация

...
Семинар за ревматични заболявания организира днес в Русе сдружение "Асоциация
Коментари Харесай

Семинар за ревматичните заболявания се организира в Русе

Семинар за ревматични болести провежда през днешния ден в Русе съдружие "Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит ". С него стартира безвъзмезден скрининг за жителите на региона, оповестяват от общинската администрация в града.

Форумът цели да осведоми за диагностиката, опциите за лекуване и рехабилитацията на ревматични болести.

По данни от социологическо проучване "Нагласи и провокации пред пациентите с ревматични болести " слагането на диагноза закъснява приблизително сред пет и 10 години. Това покачва риска от инвалидизация - освен това в млада възраст. Причините са ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.

"Русе е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са мощно затруднени ", декларират уредниците на форума. Скрининговата стратегия за ранна диагностика на ревматични болести ще продължи от на следващия ден до 26 октомври тази година. През този интервал хората на възраст сред 18 и 50 години, които нямат диагноза, само че имат признаци на ревматично заболяване, ще могат да се запишат за безвъзмезден обзор при ревматолог.

Семинарът е с формалната поддръжка на доктор Даниела Дариткова-Проданова - ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето, под патронажа на община Русе и с поддръжката на Националната здравноосигурителна каса и на Института за здравно обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР