Семейство отглежда най-лютата чушка в България край Варна. И не

...
Семейство отглежда най-лютата чушка в България край Варна. И не
Коментари Харесай

Кой създаде най-лютата българска чушка

Семейство отглежда най-лютата чушка в България край Варна. И не става въпрос за нещо пикантно – тя е 25 пъти по-силна от  досегашният първенец.

В фамилната плантация виреят стотици огнени чушлета, като свойствата им са приети даже от посетители от Мексико.

А историята на лютивата плантация стартира съвсем на смешка.
Христо Родинов се грижи за повече от 300 типа люти чушки. Те са ситуирани в фамилните ферми. Насажеденията пък те се появяват след инцидентен диалог.
При една среща напълно инцидентно с едни другари, заговорихме за люти чушки. Един мой прочут е бил в Мексико и по какъв начин там лютите чушки се ядат от дребни деца.

 Преди 8 години всичко почнало на смешка dariknews.bg-->

Коментарът беше, че в България няма люти чушки. Естествено аз малко се позахапах тогава. Заспорихме …и си споделих – няма по какъв начин в България да няма люти чушки.  И след няколко дни, като се разрових из уеб сайтове и в действителност се оказа, че лютите чушки са едно голямо семейство, в действителност 5 фамилии, споделя Ицо. 

Съпругта му Дарина си спомня вечерята.
През цялото време до момента в който се прибирахме, той ми споделяше – не, не мога да допускам. И когато стартира да събира чушки от целия свят, у дома непрекъснато се говореше какъв брой са били люти, но той коя чушка имал. Това доста ме отегчаваше, признавам си, споделя тя. 

Въпреки, че фамилията не споделяло кой знае какъв брой ентусиазма на Христо, той се захванал да потвърди, че няма невъзможни неща за лютите чушки.

Започнах да си поръчвам семена и по този начин станаха над 300 сорта. Представете си какъв брой растения. И започнах да си върша опити – всякакви неща – сосове, като влагах единствено люти чушки. Много се харесаха на мои другари и почитатели на лютото, разкава Ицо.

 Преди 8 години всичко почнало на смешка dariknews.bg
Така заниманието завзело двора на фамилната къща и там се появили 5 оранжерии. Които умерено могат да се наредят измежду най-лютите места в България.
Доставя ми наслаждение, когато видя, че всички семенца са изникнали, доставя ми наслаждение, когато откъсна първите чушки. Имаме сложни моменти и ми се желае всичко да хвърля. И тогава в нас идва някой, разноски се и каже – хора, вие с какви неща се занимавате и това ми дава тласък и ме зарежда, споделя Дарина. 

Самият Христо има фамилни обичаи в градинарството, наследени от неговите баба и дядо. Именно тяхната къща през днешния ден той употребява за развиване на лютото наслаждение.

 Преди 8 години всичко почнало на смешка dariknews.bg

Моят дядо споделяше – в никакъв случай не сей люти чушки до пипер, с цел да не стане пикантен..И аз си казах…какво пък – дай да ги съберем, сеща се той и споделя, че основаването на сорта " Български дух " му е лишил 6 години. Кръстосани са два сорта – Червено Хабанеро иТринидат Моруга Червен Скорпион, само че най-дълго време лишило стабилизиранети на самия вид. 

Така той основал най-лютата чушка в България. Досега тя беше Български морков, като нейната " мощ " е 20 000 сковила. Новият вид – Български дух обаче е със мощ 500 000 сковила.
Интересното при тази чушка е, че тя е доста добивна. Аз това целях, изяснява Христо.

След като потвърждава, че люти чушки в България виреят, той кани специалисти да пробват продукцията.  И остава доста удовлетворен.

 Преди 8 години всичко почнало на смешка dariknews.bg

Подлютихме мексиканци! Това е горделивост.  Все едно белгиец или швейцарец да хареса български шоколад, смее се Ицо. 

Оказва се, че индивидът, основал най-лютата българска чушка, не бил необикновен почитател на пикантното.

Преди 8 години, когато започнах изобщо не обичах люто. Но си споделих – няма по какъв начин да виждам люти чушки и да не хапвам. И малко  по малко си постанових – да похапвам люти чушки. И преди 2 години – стигнах равнище – Каролина, която е най-лютата в света, си я похапвам - ненапълно. Няма по какъв начин на веднъж да я изям, споделя той. 

Сега към този момент Христо си е сложил задача – да популяризира хубавите страни на лютото измежду хората и да ги накара да харесват пикантните храни. Които съгласно него са даже потребни. Затова не се тормози и да ги предлага на най-близките си.

Сега не сядаме без люто. Имаме внуче, което също яде люто, споделя Христо - въпросът е на привикване.
 Преди 8 години всичко почнало на смешка dariknews.bg

А положителната вест на фамилната софра е, че всеки харесва разнообразни лютиви ястия.

Винаги когато се опитва люто има опция и да се подлютим доста. А Христо има рецепта.

Мазнината, която се съдържа в прясното и киселото мляко, убива лютото. Подлютите ли се – кисело или прясно мляко  незабавно, поучава той. 

А в този момент си е сложил и нова цел – да сътвори най=лютата чушка в света. Когато това стане – всеки е добре пристигнал, с цел да я опита.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР