Семейство от Япония било хоспитализирано, след като похапнало парченца суши

...
Семейство от Япония било хоспитализирано, след като похапнало парченца суши
Коментари Харесай

Десет смъртоносни деликатеса, за които трябва много да внимавате!

Семейство от Япония било прието в болница, откакто похапнало късчета суши с риба фугу. Както се схванало от проучването, готвачът, направил деликатеса, нямал лиценз за приготвянето на това ядене.

Не единствено рибата, а и някои зеленчуци и плодове, поднасяни на трапезата в някои страни по света, съдържат в себе си едно или друго количество отрова.

Вижте кои са най-опасните деликатеси в света:

Cazu Marzu, Сардиния

Сардинският овчи кашкавал е неразрешен за консумация. Продава се единствено незаконно. На избран стадий от зреенето му в него се поставят личинки на инсекти и те форсират процеса на ферментацията.
При поднасянето на трапезата той наподобява като пита кашкавал с виещи се вътре полупрозрачни червейчета с дължина към сантиметър. Именно те могат да провокират повръщане и стомашно разстройство.

Риба-камък, Тихи и Индийски океан

Тази риби се счита за най-отровната в света. Само едно допиране до нея може да бъде съдбовно за индивида. Смъртоносната отрова се съдържа в шиповете на гръбначния плавник. Това обаче не пречи на готвачите в Япония и Хонконг да подготвят за клиентите си тази риба, само че откакто авансово са отстранили отровния плавник.

Африкански деликатес, който е изцяло безопасен, в случай че се използва в дъждовния сезон. През останалото време, в случай че се яде, е евентуално бъбреците на човек да откажат да действат.

Торна гъба, сива копринка

Гъбата, която изрично е противопоказано да се използва с алкохол. В комбиниране даже с вино тя може да докара до тежко заболяване.

Сребрист тесноуст, Индийски океан

Още една деликатесна риба, родственик на фугу. Нейната отрова провокира парализа и проблеми с дишането.

Блигия (аки), Ямайка

Националният ямайски плод е безвреден единствено на избрана степен на зряла възраст.

Маниока, Африка

Грудковите корени на този бързорастящ шубрак са значим хранителен артикул в Африка и в страните от Карибския басейн. В недопечен тип кореноплодите са мощно отровни, заради съдържащата се в тях циановодородна киселина. Затова те се подлагат на термична обработка.

Рибата скорпена, Австралия

Смята се за деликатес, защото нейното месо по усет припомня това на раците. Отровата се съдържа в бодличките и костните шипове, ситуирани в хрилете. Затова нейното подготвяне изисква знания у готвача.

Черен бъз, Европа

Дребните му плодчета нерядко се прибавят в чай, сладка, десерти. Въпреки че зрелите плодове на черния бъз се считат за безвредни, в недоузрелите може да се съдържа цианид.

Рибата фугу, Япония

В Европа нейната консумация е безусловно неразрешена. На търсачите на мощни чувства ще им се наложи да пътуват до Япония, Тайланд или Корея, с цел да почувстват лекия упоителен резултат, който провокира даже вярно приготвеното ядене.

Японските фермери от дълго време са се научили да отглеждат изцяло безвредни риби, единствено че те не се употребяват с особена известност.



Източник: " Дарик "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР