Семейният бюджет в условията на извънредна епидемична обстановка прилича на

...
Семейният бюджет в условията на извънредна епидемична обстановка прилича на
Коментари Харесай

Експерт за семейния ни бюджет по време на пандемия: скромна пица с продукти назаем

Семейният бюджет в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура наподобява на скромна пица, която се опитваме да украсим с взети назаем артикули, разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция Росица Вартоник, изпълнителен шеф и създател на Фондация "Инициатива за финансова просветеност ".

Пандемията сподели, че огромна част хората са уязвими финансово и потвърди, че е належащо да имаме спешен фонд, а множеството хора нямат задоволително спестени пари, добави тя.

Според нея българите имат главно спестени средства, с които да покрият разноските за месец, само че при стресови изключителни обстановки интервалът, в който оставаме без приходи, може да е по-дълъг.

Според проучвания (данни на Евростат и други) отпреди пандемията за уязвимостта на семействата се оказва, че над 30 % от хората в България (и приблизително за Европа) не могат да се вършат с непредвиден разход.

Според проучване у нас от 2017 година едвам към 20 на 100 могат да покрият ексклузивен месечен разход за 1500 лв., а това е да вземем за пример една изчезнала заплата в фамилния бюджет. Пандемичната обстановка сигурно утежнява доста обстановката, разяснява Росица Вартоник.

Съветът на специалиста е да се опитаме да стартираме да заделяме някакви пари за спешния фонд и това да стане непрекъснато перо в фамилния ни бюджет.

При двама работещи с две деца би трябвало да се пресметна какъв е минималният разход за поддържане на непретенциозен живот на месец на семейството, по-късно да се заделят средства, тъй че да се образува фонд, с който могат да се покрият сред три и шест месеца разноски за живот на семейството, а даже и при по-консервативно фамилно бюджетиране - до девет месеца.

По този метод за сходно домакинство, в случай че то може да премине през месеца с 1000 лв. за базови потребности - храна и битови сметки, ще са нужни шест или девет хиляди лв. за спешния фонд. Натрупването му в никакъв случай не е късно и може да стартира още от тази заплата, разяснява специалистът и добави, че може да се почне със заделяне на най-малко 10 % от общия приход на семейството всеки месец.

Друг миг са застраховките, тъй като в този момент рисковете са свързани с пандемията, само че на следващия ден може да са с наводнения, трусове, болест или гибел на непосредствен и други, разяснява специалистът и добави, че тези стресови обстановки са свързани със сериозен удар върху фамилния бюджет.

Подходящите застраховки не могат да спестят неприятностите, тъгата, само че могат да дадат финансово успокоение. Затова е добре да имаме проект какви пари би трябвало да отделяме за застраховки, с цел да запазим фамилната финансова непоклатимост, разяснява експертът. Средствата, които отделяме за застраховки, не са част от спешния фонд, посочи Росица Вартоник.

Допълнително наложително перо или част от спешния фонд са спестяванията за разноски за здраве, разяснява специалистът и подсети, че над 100 - 200 лв. отиват за медикаменти за четиричленно семейство при елементарен грип. Заделянето на това перо би ни икономисало утежненията, свързани с бързите заеми, а съгласно изследвания водещата причина при използването на такива заеми е непредвиден разход за здраве.

Други разновидности за незабавни пари за здраве, които обаче са свързани с известни провокации, са кредитните карти, както и потреблението на овърдрафт. Най-добре би било, в случай че имаме здравна застраховка, счита Росица Вартоник.

Като цяло специалистът предлага да вършим месечен бюджет, плануван на годишна база, в който да се плануват седмични пера за разноски за храна, включително да не пропущаме и феномена на петата седмица в някои месеци.

В годишния бюджет би трябвало да се плануват огромните еднократни разноски - за налози, за дарове по разнообразни мотиви, ремонт, застраховка "Гражданска отговорност ". Тези разноски би трябвало да се сумират на годишна база и да се намерения по какъв начин за тях да се спести - месечно или на тримесечие, поучава специалистът.

При рецесия е целесъобразно да създадем обзор на разходните пера на домашния бюджет, като правилото е, че всяка стотинка отива по предопределение, счита специалистът. Следващата стъпка е да преценим по какъв начин да ги усъвършенстваме, без да слагаме фамилията в условия на финансов стрес, като е целесъобразно да се работи и за увеличение на приходите на семейството. Най-простото е да стартираме да спестяваме от разноски за мечтани, само че не и нужни неща /при лимитирани средства умерено можем да се откажем от някои лакомства/, друга опция е да използваме интернет банкирането, което икономисва редица такси, да променим тарифните си проекти към мобилните оператори. Семейният бюджет е като ръкавица, тя пасва на дадена ръка, затова той се предопределя от самостоятелния жанр на живот на семейството, означи специалистът.

В обстановка, когато един от членовете на фамилията остане без работа, специалистът предлага още веднъж да създадем разбор на приходната и разходната част на фамилния бюджет. След това нормалните преди загуба на работа на члена от семейството разноски би трябвало да се приспособяват към новите доходи, което допуска сензитивната им редукция. Същевременно би трябвало да се потърсят всички вероятни ограничения за поддръжка, предоставяни от страната - безлихвени заеми, компенсации за безработица и други, и оптимално да се оползотворят, счита специалистът.

За перото за вложения в себе си специалистът разяснява, че не би трябвало да се отхвърляме от вложенията в обучение и повишение на подготовка даже и при обстановка на безработица на един от членовете на домакинство, тъй като това би помогнало по-лесно да намерим работа. Може да преустановим заплащането за курсовете и да потърсим безвъзмездни онлайн други възможности, можем да договорим също и отсрочено заплащане или заплащане на вноски. Тези модели са използвани и за уроците за децата.

При сериозни обстановки първото перо, което отпада е "И аз съм човек ".

В изискванията на пандемията обаче се оказва, че част от хората, които обичат да посещават заведения за хранене или всяка седмица да пътуват, са икономисали средства, а те биха могли да се пренасочат по други пера - да вземем за пример за по-хубава отмора през лятото, счита специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР