Семейна стая за недоносени деца е изградена от фондация "Нашите

...
Семейна стая за недоносени деца е изградена от фондация "Нашите
Коментари Харесай

Семейна стая за недоносени деца е изградена в АГ-комплекса в Русе

Семейна стая за недоносени деца е построена от фондация "Нашите недоносени деца " в АГ-комплекса към Университетската болница "Канев " в Русе.

Ния Бенева - доброволец към фондацията, изясни, че това е шеста стая, която организацията построява в болница в България.

В специфичното помещение майката може да взе участие в грижите за своето дете, да го кърми и да реализира скъпия контакт "кожа-до-кожа " или така наречен "кенгуру-грижа ".

Началникът на поделение "Неонатология " доктор Лиляна Ташкова изясни, че дълъг и сложен е пътят на недоносеното дете от раждането до изписването. Когато този миг приближи и положението му разрешава, майката към този момент напълно може да поеме грижите за него под медицински надзор. Това е и задачата на тази фамилна стая - да бъде равномерен преход за недоносеното дете от болничната среда към фамилния дом. Тя ще помогне и на родителите да се приспособяват по-лесно към рожбата си.

Първото бебе, което към този момент посети стаята със своята майка е Мартина. Тя е родена с тегло 1000 грама. Вече е на 44 дни и тежи 1750 грама.

Д-р Ташкова изясни, че бебето се усеща добре в термолеглото.

"Това е първи ден, в който съм с детето си, и е необикновено, че имам опция да бъде в такава приятна конюнктура и да мога да разгадавам на лекарите ", сподели майката Ралица Никифорова. През предходната година в АГ-комплекса в Русе са се родили 160 недоносени деца.

Директорът на болничното заведение Иван Иванов разяснява, че една фамилна стая не е задоволителна за АГ-комплекса в Русе, само че е значимо, че първата стъпка към този момент е направена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР