Секторът за финансови услуги, който се подготвя за най-радикалните промени

...
Секторът за финансови услуги, който се подготвя за най-радикалните промени
Коментари Харесай

Цифровият долар на ФЕД тревожи Уолстрийт

Секторът за финансови услуги, който се приготвя за най-радикалните промени от десетилетия насам, е напът да получи първична визия за работата на Федералния запас по нова цифрова валута. 

Уолстрийт въобще не е вдъхновен. Банки, компании за кредитни карти и компании, обработващи цифрови заплащания, наблюдават нервно напъна да бъде основана опция на хартиените банкноти в портфейлите на американците, която някои назовават цифров $, а други - Федкойн. 

Още през юли публични представители на клона на Федералния запас в Бостън и на Масачузетския софтуерен институт, които създават прототипи на платформа за виртуален $, възнамеряват да показват изследванията си, разгласи на 22 март Джеймс Куна, който управлява плана за бостънския клон на американската централна банка. 

Цифровата валута може да промени фундаментално метода, по който американците употребяват парите .

Тази перспектива накара някои финансови компании да лобират пред Федералния запас и Конгреса да забавят основаването й или най-малко да подсигуряват, че няма да бъдат изхвърлени от бизнеса. Представители на банките, разтревожени за застрашените си облаги, обявиха пред Конгреса, че дигитален $ въобще не е нужен. Фирмите за електронни разплащания като " Виза " и " Мастъркард " пък се пробват да работят с централните банки, с цел да се подсигурят, че новите виртуални валути ще могат да се употребяват в мрежите им. 

Американските законодатели, министърството на финансите и Федералният запас към момента не са одобрили стартирането на щатска цифрова валута, която не се чака в околните години. Нито пък са решили по какъв начин цифровият $ ще си взаимодейства със съществуващите глобани мрежи за разплащания. Съединени американски щати и други страни обаче наподобяват задоволително ангажирани да цифровизират валутите си, което изнервя водачите на финансовия отрасъл.

Растящата известност на Bitcoin, Ethereum и на други криптовалути, чиято пазарна оценка надвиши 1 трлн. щ. $, въодушеви плановете на американското и на други държавни управления.

За разлика от частните виртуални монети, новите валути на централните банки ще бъдат издадени като опция на хартиените пари. Кешът няма да изчезне, само че използването му евентуално ще намалее. 

Използването на цифровите валути ще е просто както скаирането на екрана на мобилен телефон. Задкулисно, цифровият кеш ще се движи от една сметка към друга, сходно на метода, по който работят множеството пари - преобладаващо, американските долари са просто цифрови записи в банкови сметки. Новата валута обаче може евентуално да изключи просредничеството на комерсиалната банка или на мрежата за кредитни кати. За продавачите заплащането ще се случи съвсем неотложно, без те да би трябвало да изчакват парите си или да се боят от машинация. 

В Съединени американски щати концепцията за дигитален $ получи спомагателен тласък през февруари, когато финансовият министър Джанет Йелън сподели, че сходен план ще помогне на американците, които нямат достъп до банковата система. Във видеокоментар през предходната седмица на конференция по разплащанията в Базел шефът на Федералния запас Джеръм Пауъл успокои в известна степен някои паники на банките с думите, че " цифровите валути би трябвало да се интегрират в съществуващите разплащателни системи паралелно с кеша и с други парични форми ". И, още веднъж Пауъл, във встъпителното си изявление на откритата на 22 март глобална виртуална конференция, отдадена на нововъведенията във финансовата сфера, под егидата на Банката за интернационалните разплащания, сподели, че Федералният запас " има обвързване да е на предната линия във връзка с провокациите на новите технологии " и на преимуществата и минусите на цифровия $, само че няма да бърза с плана. Банкерът увери, че институцията няма да прави нищо без поддръжката на Конгреса, тъкмо както повеляват правните правила.    

Господин Куна осведоми, че клонът на Федералния запас в Бостън и Масачузетският софтуерен институт се надяват да покажат част от разработките си през третото тримесечие, в това число най-малко два прототипа на софтуерни платформи, които могат да трансферират, да съхраняват и да осчетоводяват транзакции в цифрови долари. Той не оповестява дали някоя от тези платформи използва технологията на разпределените регистри (blockchain), която е в основата на Bitcoin  и на други криптовалути. След реализирането на прототипите ще се създадат оценки и разработките ще продължат. Целта на Федералния запас е да покаже опциите на плана без да декларира позиция по някои съществени въпроси, които би трябвало да позволяват централните банкери, финансовото министерство и Конгресът, показва Куна. Сред тях са дали американската централна банка да държи потребителски сметки, дали да позволи те да са анонимни и с каква отбрана ще се употребяват потребителите при положение на киберпробив или сбъркана транзакция. 

Възможността на Федералния запас да отнеме посредническата роля на банките в привлекателната американска система за разплащания провокира гнева на банкерите. 

Те са нервирани и от претенциите на сенатора демократ от Охайо - Шеръд Браун - новия председател на сенатския банков комитет. Браун желае от Федералния запас да работи по-експедитивно по основаването на сметки в цифрови долари на американците, които нямат елементарен достъп до финансовата система и са принудени да работят с кредитори, начисляващи по-високи такси и лихвени проценти.

Планът на Браун обаче може да заплаши депозитите, които комерсиалните банки събират и на които разчитат, с цел да отпускат ипотечни и други заеми. Което задейства Американската банкова асоциация да лобира по въпроса пред Конгреса. В документално становище пред законодателите през предходната година организацията назова цифровия $ " скъпо решение в търсене на фиктивен проблем ". Две лица, лобиращи за огромен заемодател, пък настояват, че са в контакт с конгресмените, с цел да наблюдават проблема. Те чакат " ходатайствата " да станат по-интензивни откакто като банките се срещнат с работата на Федералния запас и с метода, по който тя може да ги засегне. 

В риск са и част от пачелбите на картовите компании, като " Виза " и " Мастъркард ", в случай че новите цифрови валути разрешат на американците да реализират по-лесно транзакции без тях и без да заплащат такси. 

Говорители на двете компании показват, че работят с централните банки, с цел да са сигурни, че цифровите валути ще могат да циркулират през техните мрежи. През февруари " Мастъркард " стартира да издава предплатени дебитни карти, заредени с цифровите пари на Бахамите - " Sand Dollar " ( " Пясъчен $ " ), които островната страна емитира през предходната година. 

Други страни са много по-напред в материята. Китай, да вземем за пример, тества пилотни планове с цифров юан в огромни градове. Директорът на Центъра по геоикономика в Атлантическия съвет - Джош Липски - подозира, че валутата ще е подготвена за по-широк дебют за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022-а. А това, съгласно него, може да провокира напрежение, в случай че американските спортисти бъдат помолени да употребяват цифровия юан, който китайското държавно управление може да следи компактно.

Сенатор Браун пък е изпратил през март писмо до господин Пауъл с гледище да форсира изследванията, тъй като " САЩ не могат да изостават ". Сред другите заплахи Браун показва и напредъка на " Facebook " и на други компании по издаването на лична валута, в началото наречена " Либра ", а след това - " Дием ", която трябваше да бъде пусната през 2020-а, само че към момента изчаква да получи утвърждението на регулаторите. 

Джери Брито, който оглавява групата от последователи на Bitcoin - Coin Center - счита, че цифрова версия на американския $ ще забие последния гвоздей в ковчега на виртуалната монета като средство за продан. Всъщност, криптоентусиастите към този момент са почнали да осъзнават, че това се случва и популяризират Bitcoin като " цифрово злато ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР