Сексистки скандал гръмна около посещението на председателите на Европейската комисия

Сексистки скандал гръмна около посещението на председателите на Европейската комисия ...

Унизително отношение към Урсула фон дер Лайен при срещата в Анкара


Сексистки скандал гръмна около посещението на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишевл с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Въпреки че сред основните теми на разговара беше Истанбулската конвенция, отговрните за протокола на домакините оставиха единственат жена-участник без самостоятелно кресло.

Фон дер Лайен и Мишел при Ердоган: ЕС ще продължи да дава пари за мигрантите Виж още

На официалната среща се оказа, че има само два стола, които бяха заети от мъжете - Реджеп Ердоган и Шарл Мишел. На кадри от официалния разговор се вижда как първата жена - шеф на ЕК - прави жестове на изненада, докато й се налага да седне на диван, встрани от другите лидери, заели централните места. Шарл Мишел не възразява на това, не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и вместо да настоява да се донесе трети стол, позира за снимки с Ердоган.

След срещата председателят на ЕК не спомена случилото се, но изрази загриженост от ситуацията с правата на жените в Турция. До момента Анкаране е коментирала конфузната ситуация. По-късно от ЕК обаче възразиха открито срещу пренебрежително отношение. Говорител на комисията днес посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор.

Председателят на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент, заяви говорителят. По неговите думи Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола, добави говорителят.

Той заяви, че ЕК ще вземе мерки подобен случай да не се повтаря. Говорителят отказа да коментира поведението на Мишел.


Източник: dir.bg