Сеизмолози в Турция и чужбина алармират, че в близките месеци

...
Сеизмолози в Турция и чужбина алармират, че в близките месеци
Коментари Харесай

Сеизмолози бият тревога: Земетресение над 7 по Рихтер удря И...

Сеизмолози в Турция и чужбина сигнализират, че в околните месеци или години се чака земетресение с магнитуд най-малко 7 в Истанбул заради установена интензивност в Северно-анадолския разлом. Има научни данни, че крайбрежните региони от европейската страна на мегаполиса ще бъдат наранени най-силно при сходно естествено злополучие.



По този мотив министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум направи обширна презентация пред комисията за проучване на земетресенията към Турския Меджлис (парламент).

Ето главните моменти от неговото изявление:

„ Констатирахме, че 70% от нашето население и 75% от огромните промишлени уреди са изложени на риск от опустошение при вероятно земетресение. Днес почти 6,7 милиона здания са рискови в нашата страна. Около 1,5 милиона от тях би трябвало да бъдат подложени на незабавна промяна “, сподели той.

" В Истанбул има 1,2 милиона здания, 6,1 милиона жилището и 1,1 милиона работни места. В рамките на 5 години планираме да приключим реконструкцията на 300 хиляди рискови извънредно нуждаещи се постройки в мегаполиса.

Вече завършихме преустройството на 1,6 милиона здания в страната. До момента сме употребявали 16,5 милиарда турски лири за този развой.

Министърът разгласи: " През втората половина на 2021 година всяка постройка, приключена съгласно нова система за идентификация, ще получи QR код и електронен етикет под формата на документ за качество. Тази система ще бъде, един тип електронен паспорт за всяка нова сграда. "

" В 66 % от територията на Турция съществува заплаха от трусове. 90 хиляди наши жители изгубиха живота си при трусове през предишния век. ", напомни министър Курум.

Според статистиката, в Турция на всеки 18 месеца се регистрира едно земетресение от 6,0 до 6,9 бала по Рихтер.

" Минимализирането на последствията от земетресенията, е също толкоз значимо, колкото и битката с тероризма. Това е въпрос на национална сигурност. Всеки има отговорност и отговорности в тази идея. ", заключи министър Курум.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР