Сегашният срок е до 15 декември Проверката на Специализираната прокуратура

...
Сегашният срок е до 15 декември Проверката на Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Прокуратурата удължи срока на проверка на гражданството на Кирил Петков

Сегашният период е до 15 декември
Проверката на Специализираната прокуратура по сигнала против някогашния длъжностен министър и съпредседател на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков по отношение на поданството му, формирана на 24 август, се удължава до 15 декември, заяви за Българска телеграфна агенция представителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. По случая документите от Конституционния съд/КС/ към този момент са получени, а се чакат тези от КПКОНПИ. След края на инспекцията наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има задоволително данни за осъществено закононарушение.

От прокуратурата оповестиха на 13 октомври, че е формирана кореспонденция по проблема с канадското поданство на Кирил Петков, въз основа на „ сигнал по електронната поща, съдържащ изказвания за осъществено закононарушение “. Към преписката е била присъединена и тъжба от жител, която съдържа идентични изказвания.

На 27 октомври Конституционен съд излезе с решение, с което разгласи за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии показаха в претекстовете си, че „ се постанова безапелационен и еднопосочен извод, че освобождението на Кирил Петков от друго поданство - в тази ситуация от поданство на Канада, е настъпило след назначението му за длъжностен министър “.

„ Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отвод от поданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата. Аз бях сигурен, че съм извършил своето обвързване към Конституцията на България “, разяснява Кирил Петков решението на Конституционен съд по отношение на канадското му поданство. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР