Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича през

...
Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича през
Коментари Харесай

Главният прокурор Сотир Цацаров е предложен за шеф на антикорупционната комисия


Сегашният основен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат публично изтича през януари, ще бъде номинацията на ръководещите за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Това оповестиха публично на конференция от управлението на групите на ГЕРБ, от Вътрешна македонска революционна организация и от "Атака ".

Номинацията ще бъде обща на тези обединения и ще бъде импортирана в деловодството на Народното събрание през днешния ден. Цацаров беше и в Народното събрание, само че си потегли преди изказването и не застана на трибуната с политиците, които го предложиха и обосноваваха кандидатурата.

"Разговорите с господин Цацаров съм ги водил единствено и само аз, тъй като трябваше да бъде човек малко или доста "синя каска ", да не е привързан с никакво партийно или политическо управление. В момента това, че ние сме се обеденили към една кандидатура, не значи, че това е политическа кандидатура ", съобщи пред публицисти депутатът от "Обединени патриоти " Емил Димитров. За нас трябваше да бъде човек, който да е работил и да знае естеството на работата, добави той. От думите му се разбра, че екипът сред бъдещия основен прокурор Иван Гешев и Цацаров като началник на антикорупционната комисия би бил най-добре работещият и това мнение се споделяло от доста негови сътрудници в Народното събрание.

Засега единственият различен публично разгласен претендент е от партията на Веселин Марешки ВОЛЯ, които оферират за поста депутатът Симеон Найденов. От останалите парламентарни сили други кандидатури не са издигнати. Левицата трябваше да разисква тематиката през днешния ден следобяд, само че импровизирано социалисти разясниха, че нямат подобаващ претендент, който да предложат и то с ясното схващане, че няма да бъде определен.

Срокът за оферти изтича в сряда.

Какво сподели Цацаров за възможната си номинацията до момента

Въпросът за възможната номинация на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия бе насочен на 14 ноември незабавно откакто Висшият правосъден съвет (ВСС) наново избра с 20 гласа "за " и 4 гласа "против " Иван Гешев да заеме поста му.

Попитан дали е получавал покана да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ и по какъв начин ще се развие професионалната му кариера Цацаров сподели, че към момента не е почнал да мисли за пенсиониране, само че в случай че има някакви планове, ще ги разгласи публично.

Силвия Великова от БНР го попита дали счита да приключи мандата си, който изтича публично на 10 януари 2020 година, а по-късно добави: "Аз съм ", с цел да бъде забелязана в препълнената с публицисти зала.

"Ама знам, че сте вие. Мислите ли, че не мога да ви позная даже и по гласа? Ако имам някакви проекти и планове за бъдещето си, които могат да включват и предаване на щафетата, а могат да включват и да доизкарам мандата си, преди да ги оповестя, ще ги обсъдя първо със фамилията и със себе си ", отговори основният прокурор.

Как се освобождава основен прокурор

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента, по предложение на Висшия правосъден съвет. Официално 7-годишният мандат на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година Ако той реши да освободи поста преди приключването на мандата, би трябвало да подаде оставка пред Висш съдебен съвет, а по-късно президентът да го освободи. В случай, че не е завършила процедурата по желание на нов основен прокурор (президентът Радев към момента не е подписал декрет за назначението на Иван Гешев), в случай че Цацаров освободи поста, той би трябвало да бъде стихотворец от негов заместител – Иван Гешев.

Според източници на "Дневник " в спецслужбите, диалози да поемат поста са водени и с Недялко Недялков – зам.-директор на ДАНС, с Ивайло Иванов – основен секретар на Министерство на вътрешните работи и с Христо Терзийски – шеф на Главна дирекция "Национална полиция ". Те обаче отказали. До през днешния ден на обед вид за поста беше и сегашния народен представител и някогашен зам.-вътрешен министър Красимир Ципов.

Как ще бъде определен нов началник на комисията

Номинираните за поста претенденти би трябвало в период от 7 дни да показват нужните документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и спор на ползи, както и идея за работата на комисията. След мнения на неправителствени и научни организации, претендентите ще бъдат изслушани в отрасловата комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.

Изборът е с нормално болшинство - с най-малко половината от гласовете на присъстващите депутати. За определен се счита претендентът, който събере най-вече гласове.

Новоизбраният ръководител на антикорупционното звено ще довърши мандата на досегашния ръководител Пламен Георгиев и надлежно няма да има цялостния 6-годишен мандат, а се чака да оглавява комисията в идващите към 4 години. Георгиев беше определен на поста напролет на 2018 година, само че около продължителните кавги с парцелите на властта и разкритието за нелегално надстроения му мезонет, той подаде оставка през юли тази година.

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР