Сегашният екип на здравното министерство и здравната каса се ползват

...
Сегашният екип на здравното министерство и здравната каса се ползват
Коментари Харесай

Финансовият министър е знаел отрано за дълговете на здравната каса

Сегашният екип на здравното министерство и здравната каса се употребяват с цялостното доверие на финансовия министър Владислав Горанов.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Премиерът сдобри лекарите, здравния министър и касата за рамковия контракт

Бойко Борисов персонално убедил колебаещите се представители на страната да подпишат съглашението без актуализация на бюджета на здравния фонд
28 фев 2018
Премиерът ще реши дали да се договорят лекарите и здравната каса

Държавата се колебае до последно дали да подпише нарастване на прегледи и клинични пътеки поради предстоящите дефицити в здравната каса
27 фев 2018 Финансовият министър Владислав Горанов в действителност е знаел точния размер на отговорностите на здравната каса към европейските здравни фондове за лекуване на български жители към датата 22 февруари т.г., когато изиска НЗОК да не подписва контракт с лекарския съюз преди да се разбере размерът на задълженията.

Това излиза наяве от систематизираната информация за просрочените отговорности на централното държавно управление, обшините и осигурителните фондове към 31 декември 2017 година, която на всяко тримесечие се разгласява на уеб страницата на финансовото министерство. От нея излиза наяве, че към края на предходната година общите задължения в падеж са 308.2 млн. лева, а от тях единствено тези на здравна каса са 119.4 млн. лева Последният път, в който документът с данните е бил модифициран е 3 януари 2018 година, което значи, че към тази дата той е бил показан на министъра и оповестен на уеб страницата на ведомството . Същевременно, в края на февруари финансовият министър разгласи, че не знае какъв брой са задълженията на здравната каса.

В средата на февруари предходният зам.-министър на Горанов, а в този момент министър на опазването на здравето - Кирил Ананиев, изиска оставката на шефа на здравната каса доктор Камен Плочев, тъй като е написал писмо до Народното събрание, с което упорства депутатите да прегледат въпроса с задълженията на НЗОК. Ананиев беше получил писмо по тематиката две седмици по-рано. След писмото парламентарната здравна комисия организира чуване на Плочев, на което той разгласи, че просрочията към края на януари са 134 млн. лева

В същото време ръководителят на Надзорния съвет на касата и заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева заяви, че разполага единствено със информация за 7 млн. лева просрочия за януари. Горанов се намеси с искане за изясненост какъв брой са задълженията и Надзорният съвет на касата заседава два пъти по въпроса. В последна сметка се оказа, че Плочев е бил прав за размера на задълженията. Той не подаде оставка, влезе в болница и въпросът за оставката му към момента стои. В петък здравният министър Кирил Ананиев, който още не е отдръпнал настояването си за оставката на шефа на НЗОК, изясни, че почита проф. Плочев като експерт, той обаче в един миг не е решил какви би трябвало да са взаимоотношенията му с министъра и е сбъркал.

В края на юли м. година доктор Камен Плочев бе определен от Народното събрание единомислещо с гласовете освен на ръководещата коалиция, само че и на опозицията Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Въпреки неналичието на управнически опит за институцията, която разпределя 3.8 милиарда лева, кандидатурата му бе подкрепена от 205 гласа " за " и единствено един въздържал се, с мотив потвърдения му професионализъм и престиж.

Сега в подтекста на абсурда, министър председателят Бойко Борисов означи, че е добре министърът да си избира екипа, с който ще работи. Така се чака, че въпреки да се оказа прав, Плочев да напусне по болест, откакто се върне на работа. Преди да влезе в болница Плочев подписа заповед за назначение на подуправител, който да го замества - дългогодишния шеф на РЗОК-Шумен Йорданка Пенкова, чиято кандидатура му бе наложена по линия на ГЕРБ. За Пенкова е известно, че има влезнало в действие решение за спор на ползи като шеф на РЗОК.

Какво да се прави с задълженията

Завесата над това какво се случва със отговорностите на касата се повдига в стенографския протокол от съвещанието на Надзорния й съвет от 26 февруари т.г. На него са показани документи, че задълженията за лекуване в чужбина са 271 млн. лева към 31 януари м. година, като 134 от тях са просрочени. В същото време в бюджета на касата за тези заплащания има единствено 73 млн. лева Според ръководителя на надзорния съвет Жени Начева за 2019 година се обрисува здравната каса да планува най-малко 140 млн. лева, с цел да почисти насъбраните просрочия.

Така решението, което вижда Надзорният съвет, е да се проведат диалози за разсрочване на задълженията към най-големите кредитори – Германия, Австрия, Франция и Белгия, които по думите на заместник-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков могат да заведат каузи за дължимите им суми. Решението да се водят договаряния за разсрочване, обаче, не дава отговор на въпроса на писмото на финансовия министър за какво са толкоз фрапантни разминаванията във финасовите доклади на касата и писмата на Плочев. " Цифрите, които са във финансовите доклади, не са правилните, правилни са тези в писмото на проф. Плочев. Но там втория въпрос на финансовия министър - какво вършим с НРД за 2018 година, на това ние в това решение не даваме отговор ", разяснява заместник-министърът на финансите Росица Велкова. А шефът на Национална агенция за приходите Галя Димитрова пита дали непознатите каси няма да си изискат парите до края на годината.

Жени Начева дава отговор, че за 44 млн. лева са подписани протоколи с погасителни схеми, а за останалите суми има самобитни кавалерски съглашения на равнище специалисти, че непознатите каси няма да си търсят парите.

Представителят на пациентските организации Андрей Дамянов обаче споделя, че не вижда в подписаните протоколи форма на съглашение. " Едните са споделили, че чакат заплащания в подобен размер, а ние сме споделили, че можем да платим еди-колко си. Няма единодушие на двете страни, че германците са се съгласили ", разяснява той. Директорът на Национална агенция за приходите добавя, че това е едностранно съобщение, а Жени Начева - че в случай че зародят правосъдни разногласия този документ би бил разгласен за незабележим.

В последна сметка надзорът ясно заявява, че в случай че зародят спомагателни претенции по просрочените заплащания над заложения бюджет от 73 млн. лева, НЗОК не може да ги удовлетвори.

Какви са разновидностите

Ако не бъде обновен бюджетът на здравната каса, което може да направи единствено Народното събрание, остава да се разчита на триумф на договарянията с непознатите каси. Проблемът е, че България не си заплаща постоянно от 2013 година

Може да се чака и преизпълнение от приходите от здравни вноски, само че Жени Начева е скептична за това и отбелязва, че то е неразбираемо.

Третият вид е да се пести от заплащанията за българските лекари в извънболничната и болничната помощ. " Това към този момент е реалност. През януари, без глоба от сътрудниците ръководителят на управителния съвет на БЛС подписа напътствие за разпределение на парите на касата през първото тримесечие. Това напътствие е незабележим акт, тъй като е противоуставно. То, обаче, дава опция на здравната каса да формулира недостижими предели и бюджет за тях и по този начин да спести сред 80 и 92 млн. лева единствено през първите три месеца ", разяснява доктор Георги Тодоров, член на контролната комисия на БЛС.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР