Сегашните ваксини вероятно няма да могат да осигурят добра защита

...
Сегашните ваксини вероятно няма да могат да осигурят добра защита
Коментари Харесай

Заради „Омикрон“: Експерти съветват да не чакаме нова ваксина, а да сложим трета доза

Сегашните ваксини евентуално няма да могат да обезпечат добра отбрана против " Омикрон ", споделят от „ Модерна “.

Освен „ Модерна “ по-рано през днешния ден и от „ Бионтех “ разясниха ефикасността на имунизацията. Според съоснователя на компанията е малко евентуално да има случаи на тежко протичане измежду ваксинираните, въпреки че като цяло е допустимо те да се заразят. Подобно е мнението и на специалистите.

Снимка: bTV

Общото мнение е, че подсилващата доза ще е изключително значима на този стадий от епидемията.

В момента у нас са сложени над 3 милиона ваксини. От тях близо 93 000 са трети дози.

Добрата вест е, че имунизациите могат да бъдат бързо обновени. Според специалисти обаче, би трябвало да се работи в този момент - преди случаите да са почнали да се усилват още веднъж.

Снимка: bTV

Въпреки снега и мощния вятър - и през днешния ден пред имунизационния пункт на Александровска болница чакащи за ваксина не липсваха.

Д-р Васил Михайлов вижда, че искащите за първа и трета доза са се нараснали, като ползата към двете е съвсем идентичен.

„ Тези, които са уверени, са наясно, че това е единственият метод да се предпазим - те са тук и желаят да защитят себе си и живота си. Другите, които са с първа доза, се допуска, че са проумели, че това би трябвало да стане. Дори да приемем, че новата генетична линия е по-различна, тя може да снижи успеваемостта, само че не доста “, сподели доктор Васил Михайлов от имунизационния център на Александровска болница.

Снимка: bTV
Компанията „ Модерна “ към този момент предизвести, че е допустимо сегашните ваксини да не построяват добра отбрана против новия вид. Според доктор Аспарух Илиев това няма да направи препаратите неефективни.

„ Човек може да бъде инфектиран, само че вероятността да има тежко заболяване най-вероятно ще бъде по-ниска при имунизираните или преболедувалите. Ако опцията за бустер съществува през днешния ден - моят съвет е да се направи през днешния ден, а не да се чака нещо, което несъмнено ще има на пазара, само че не знаем по кое време “, съобщи доктор Аспарух Илиев, началник лаборатория в Берн и специалист по сигурност на имунизациите.

Експертът не изключва опцията COVID-19 да мутира толкоз, че имунизациите към този момент да не му противодействат. Но при такава обстановка - той най-вероятно няма да може и да ни болести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР