Сега и Русия, следвайки Съединените щати излезе от Договора за

...
Сега и Русия, следвайки Съединените щати излезе от Договора за
Коментари Харесай

N-TV: Оттеглянето на Русия от Договора за отворено небе е удар по...

Сега и Русия, следвайки Съединените щати излезе от Договора за намерено небе. Според немския ефирен канал N-TV това е удар по връзките сред Кремъл и НАТО, тъй като това е единственото съглашение, регулиращо разследващите полети над териториите на други страни, и един от стълбовете на доверието сред Русия и трансатлантическия алианс.

В продължение на доста години договорът за намерено небе контролира военни разследващи полети над териториите на избрани страни, напомня немският ефирен канал N-TV. Сега обаче Русия го изоставя, следвайки Съединени американски щати - и това е „ удар по връзките сред Кремъл и НАТО “.

С отдръпването на Съединени американски щати и Русия от контракта, най-важното съглашение за интернационалните разследващи полети е на ръба на прекратяването. Вашингтон не одобри предлагането на Москва да резервира контракта, съобщи съветското външно министерство. Затова в този момент Русия стартира процедурата за отдръпване от съглашението. От позиция на съветската страна, Съединени американски щати се отдръпнаха от контракта, оправдавайки тази стъпка с измислени обвинявания.

Оттеглянето на Вашингтон от значим за НАТО контракт беше осъществено през ноември. В същото време Русия също разгласи преустановяване на присъединяване си в съглашението. Обаче нуклеарната страна не губеше вяра до последния миг, че договорът към момента може да бъде избавен.
Договорът за намерено небе беше подписан през 1992 година и влезе в действие през 2002 година, напомня немският ефирен канал.

Споразумението разрешава на участващите страни годишно да правят избран брой контрактувани разследващи полети над елементи от други страни.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разгласи в края на май, че Съединени американски щати ще се отдръпват от съглашението. Като причина за тази стъпка Вашингтон уточни нарушавания на контракта от Москва. Съобщението на Съединени американски щати породи интернационална угриженост и неустановеност, защото Договорът за намерено небе се смята за един от стълбовете на доверие сред страните от НАТО и Русия.

Според съветския президент Владимир Путин Съединени американски щати даже не са обяснили за какво са решили да изоставен контракта. Страните от НАТО към момента биха могли да продължат да летят над съветска територия и да предават получената по този метод информация на американците. Напротив, Русия към този момент не можеше да получава данни за американската страна, акцентира Владимир Путин и прикани Запада за почтен разговор.

Както отбелязва N-TV, по-късно съветският външен министър Сергей Лавров уточни изискванията Русия да остане в съглашението. На 12 ноември той изиска писмен ангажимент от страните от НАТО да не предават никакви данни на Съединени американски щати след разследващи полети над съветска територия.

Той също по този начин предизвести договорните сътрудници против отстъпки на настояванията на Съединени американски щати да не разрешават на Русия да прелита американските военни бази в Европа. Москва акцентира, че това е жестоко нарушаване на контракта.

Възможността да продължи да следи дейностите на американците, да вземем за пример в Полша или Германия, остана привлекателна за Русия, с помощта на което Москва, макар сериозните подозрения, в началото остана в съглашението.

Оттеглянето от Договора за отворено небе може да бъде последвано от още по-сериозен удар: бъдещето на последното огромно съглашение за нуклеарно оръжие, START III, към момента не е решено. Споразумението ще изтече през февруари 2021 година, в случай че Русия и Съединени американски щати не се спогодят да го удължат. Русия постоянно е желала това - само че към този момент без видим триумф, отбелязва немският ефирен канал.

Както припомня N-TV, START III лимитира нуклеарните арсенали на двете страни. В предишното Байдън се афишира за удължение на контракта, само че откакто встъпи в служба на 20 януари, ще остане малко време за това. Ако съглашението изтече, за първи път от десетилетия към този момент няма да има контракт, ограничителен стратегическите арсенали, акцентира публикацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР