SEGA е основана през 1960 г. © Kim Kyung-Hoon Още

...
SEGA е основана през 1960 г. © Kim Kyung-Hoon Още
Коментари Харесай

Японската SEGA отваря нов софуерен център в София

SEGA е учредена през 1960 година

© Kim Kyung-Hoon Още по тематиката
Вместо да затвори, българско гейм студио беше купено от колоса SEGA

Софийските разработчици Crytek Black Sea ще работят под шапката на английското Creative Assembly
8 мар 2017
Игри пред милиони, игри за милиарди

В България добре проведените гейминг събития още са по-скоро изключение, до момента в който по света промишлеността скоро ще коства 100 милиарда $
16 сеп 2016 Японският гейм разработчик SEGA уголемява наличието си в България с отварянето на ново студио за тестване и разбор (QA - quality assurance или софтуерно обезпечаване на качеството), заяви уеб сайтът GamesIndustry.biz. Компанията ще реалокира звеното си от Лондон, като офисът в София би трябвало да бъде отворен през юни 2020 година

" България е европейски водач в създаването на IT-решения, а в страната са районните офиси на някои от най-уважаваните софтуерни компании в света като IBM и Hewlett Packard. Тя е идеалната локация за отварянето на най-хубаво за бранша QA-звено, което ще има капацитета да се разшири ", съобщи пред GamesIndustry.biz Гари Дейл, президент и действен шеф на SEGA Europe. Според него преместването не се дължи на Brexit, а на опциите, които дава България. Все още не е ясно тъкмо какъв брой огромно ще е студиото и какъв брой инженери ще работят в него.

Елате в София

Решението не планува неотложно редуциране на чиновниците в QA-звеното в Лондон, а Дейл посочи, че ще им бъде препоръчано да се реалокират или да " подкрепят завършването на плана ". Новото студио в София ще се споделя SEGA Development Services Sofia и ще подкрепя с първокласен надзор подразделенията на SEGA като Creative Assembly, Sports Interactive, Relic, Amplitude и Hardlight.

Именно Creative Assembly към този момент има гейминг студио в София. В началото на предходната година SEGA купи българското Crytek Black Sea и по този начин приобщи тогавашния му екип от 60 разработчици. Дружеството " Крайтек Блек сий " беше преименувано на " СЕГА Блек Сий ". Тогава цената на договорката не беше публично оповестена, съгласно документите в Търговския указател прехвърлянето на всички дялове от предходния притежател - немската Crytek, към SEGA е било в транзакция на стойност 933 405 евро.

Дълга история

Българското гейминг студио е основано още през 2001 година от Веселин Ханджиев като Black Sea Studios, което разработваше игрите Knights of Honor и WorldShift. То беше купено от немската Crytek през 2008 година и последователно се разшири до над 60 разработчици. В края на 2016 година немската компания разгласи, че затваря офисите си в София, Будапеща, Сеул, Шанхай и Истанбул. Така Creative Assembly избави софийското студио.

В момента чиновниците в българския офис са към 67, а в платформите за търсене на работа има разгласи за четирима гейм разработчици, които да работят по известната поредност Total War. Приходите на българското сдружение за предходната година са 4.4 млн. лева

SEGA е учредена през 1960 година като производител на аркадни игри и гейм автомати. През 80-те и 90-те години тя е един от най-известните разработчици в бранша, а след финансови компликации при започване на ХХI в. стана част от по-голям холдинг - Sega Sammy Holdings. Приходите й за 2017 година доближиха 208 милиарда йени (1.9 милиарда долара), а оперативната облага скочи с 33% до 14.8 милиарда $ (135 млн. долара). През последната година SEGA минава през интервал на преструктуриране. Компанията, която стои зад заглавия като Football Manager, Shenmue, Total War, Valkyria Chronicles, Company of Heroes и други, смени президентите на американското и на европейското си поделение - Дейл отлави бизнеса през юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР