Седмото издание на Походът на книгите“ – кампанията, чийто фокус

...
Седмото издание на Походът на книгите“ – кампанията, чийто фокус
Коментари Харесай

Започва Походът на книгите в Столична библиотека

Седмото издание на „ Походът на книгите “ – акцията, чийто фокус е поощряване интереса на децата към четенето и книгите, започва през днешния ден и ще продължи до 23 април, заяви Столична община. 

Официалното разкриване е от 11 часа в Столична библиотека в Международния ден на детската книга. През целия ден децата, които посетят Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, костюмирани като обичан облик от детска книга, ще получат специфична премия от домакините. 

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съответствува с рождения ден на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен, основал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен орден на името на Андерсен, именуван още Малка Нобелова премия.

Националната акция за поощряване на четенето „ Походът на книгите “ е напълно некомерсиална и се провежда от Асоциация „ Българска книга “, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално ръководство на образованието – София-град. Стартира годишно на празничния 2 април и продължава до 23 април, разгласен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

За шестте си издания до момента акцията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в доста от участвалите учебни заведения и детски градини в следствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с настоящи заглавия от света на детската литература.

През 2018 година Националната акция „ Походът на книгите “ е с фокус ранното детско четене (от 0 до 7 години) и ще посвети самодейностите си на тази тематика. Кампанията включва още една самодейност с национално покритие „ Маратон на четенето “ на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки и читалища в цялата страна; както и националния конкурс „ Бисерче вълшебно “ на фондация „ Детски книги “, в която българските деца избират своя обичана детска книга; осведомителната акция „ Четем дружно, растем дружно! “ с потребни препоръки за родителите и учителите; Дни на отворени порти в Дома музей на Ангел Каралийчев (адрес: бул. „ Васил Левски “ № 60, ет. 1 (3 – 5 април, 10 – 13 април 2018 г.; с тематична сказка и показване, отдадени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни, вкл.) при поддръжката на Националния замък на децата, и още събития на издателства, книжарници, учебни заведения и детски градини в цялата страна.

В рамките на акцията ще се организира и първият, напълно „ детски “ Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, в Младежкия спектакъл „ Николай Бинев “ (18 – 22 април). Всички фестивални събития, от сряда до неделя, 10:00 – 19:00 ч., са със свободен вход, като в границите на пет дни фестивалът ще срещне детската аудитория с европейски, български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи. Програма – на: www.literaryfest.org ; поръчки за проведени визити: [email protected] до 13 април, петък.

Световни проучвания потвърждават, че огромна част от естествения разсъдък на индивида се развива до осмата година. За да се разгърне този капацитет, детето от малко би трябвало да е подложено на разнообразни сетивни тласъци, а четенето играе значима роля в отключване на невероятните благоприятни условия на човешкия мозък.

Децата, на които им е четено от ранна възраст, се оправят по-успешно в учебно заведение, тъй като разполагат с по-голям речников ресурс и са усвоили неумишлено граматичните правила на езика. Четенето на глас на бебета и дребни деца подкрепя тяхното обществено, прочувствено и познавателно развиване. Те опознават света към тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни.

Опитът на децата с книгите преди да стартират учебно заведение е от основно значение за положителната подготовка за академичната среда. Ако детето занапред би трябвало да опознае предмета „ книга “, да осъзнае връзката сред илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява неведнъж. Родителите, които четат на децата си, построяват здрава връзка с тях.

„ Походът на книгите “ е част от Културния календар на Столична община за 2018 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР