Седмицата започна с (не)очаквана новина - проф. Тодор Кантарджиев беше

...
Седмицата започна с (не)очаквана новина - проф. Тодор Кантарджиев беше
Коментари Харесай

Етикетът реваншизъм се залепи здраво заради проф. Кантарджиев

Седмицата стартира с (не)очаквана вест - проф. Тодор Кантарджиев беше пенсиониран като началник на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).
Официалната причина - бил навършил пенсионна възраст. Да, никой не го отхвърля - професорът е към този момент на " цели " 66 години. Съветникът на настоящия здравен министър доктор Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова, пък е на 71 години! Толкова за формалната причина.
За работата на проф. Кантарджиев като началник на НЦЗПБ аз най-малко до момента не съм чул и една отрицателна думичка. Сигурен съм, че в случай че имаше какво да се каже, доктор Кацаров нямаше да пропусне.
Що се отнася до работата му в Националния действен щаб (НОЩ), то към този момент можем да приказваме друго. Само че с едно голямо конкретизиране - професорът не беше самичък там! Щабът беше отговорност на експремиера Бойко Борисов, той го сътвори и въпросът дали съблюдава закона с този щаб още не е задоволително обяснен в моите очи. Освен това, Борисов натрапи НОЩ като орган, който в очите на хората взема решение - а това не беше по този начин, решенията ги вземаше Борисов, НОЩ единствено поучаваха. Така че, като грехове на професора можем да пишем провалената информационна тактика на щаба - заложи на оптимално втълпяване на боязън при започване на пандемията, което провокира прочувствена устойчивост тогава, когато имахме потребност да се поуплашим малко повече. Нямаше и същинска осведомителна акция да се имунизираме против ковид - всеобхватна, целенасочена и с разнообразни послания посредством разнообразни принадлежности и престижи за разнообразни целеви групи. Нямаше и оптимално потребление на РЗИ - с включване да вземем за пример на армията на помощ, откакто по Закона за изключителното състояние ѝ бяха дадени пълномощия в битката с пандемията. Как можеше да помогне армията ли - ами с хора, които да издават по-бързо листове за карантина и да наблюдават дали се пази, изключително от влизащи в България от чужбина - нищо толкоз комплицирано, че да би трябвало да имаш профилирано обучение.
За всички тези пропуски обаче не можем да обвиним персонално Кантарджиев, тъй като като част от НОЩ той съветваше, а не вземаше решения и даже не знаем дали по въпросните пропуски, които изброих, той на какво мнение и позиция е бил - ето, да вземем за пример за прекъсването на децата от учебно заведение професорът е бил на позиция това да стане и с цялостно право, тъй като тъкмо от учебните заведения потеглят всевъзможни епидемии, защото там е точката на максимален контакт сред най-вече групи в обществото. Можем да го обвиним единствено, че в случай че е бил несъгласен за прекалено много неща в здравната политика на Борисов, не е станал и споделил, че по този начин не се прави и да си вземе шапката! Само че когато има такава пандемия, хората с възприятие на дълг много постоянно избират да останат единствено и единствено да оказват помощ най-малко малко, в сравнение с да стоят извън и само да приказват!

Но в случай че ще си приказваме за недостатъци, хайде да си спомним какво правеше доктор Стойчо Кацаров при започване на пандемията. Категорично декларирам, че доктор Кацаров внушаваше със своето държание, че коронавирусът е повече интрига, в сравнение с действителна заплаха. За да онагледя думите си, ползвам този материал с ВИДЕО: " ". Във видеото, приложено в материала, всеки самичък може да види какво приказва доктор Кацаров и какви са сериозните разлики по една и съща тематика - какъв брой гибелен е в действителност COVID-19, когато бъдат задавани повечко и по-всеобхватни въпроси! И в този момент доктор Кацаров ни е здравен министър - а не виждам той да работи изключително интензивно точно от позиция на пандемията, на последното ни място по имунизация в Европа с оглед и развиващия се бързо във Англия индийски вид на ковид. Досега имаше 3 талази на пандемията в България и всякога те преливаха от Англия и Западна Европа - някой да се съмнява, че четвъртата отново оттова ще пристигна? Та какво прави сегашният здравен министър, с цел да предотврати или най-малко ограничи заплахата? Или наесен отново ще гледаме по малкия екран и ще пишем кой на кои стълби е починал?
Не гледай сламката в окото на близък, а виж гредата, която плува в твоето - една максима, която доста обичам да си припомням, когато нещата са на път или са се провалили. Професор Кантарджиев си има своите неточности и дефекти, само че тъкмо в България и тъкмо при пандемия, която не е виждана в подобен мащаб в света от най-малко век, да се лишаваш от безспорни специалисти като него е недалновидно - тъкмо какъвто е и сегашният метод към ковид на настоящето здравно ръководство, което има претенциите да е друго от предходното!
За край по отношение на професора - нека всичко случило се не го трансформира в политическа пешка. Защото такава заплаха към този момент се вижда със поръчката на ГЕРБ " да му откри място ". Лекарите най-малко не трябва да са на политическото поле!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР