Седмица след като кризата в отношенията между Русия и НАТО

...
Седмица след като кризата в отношенията между Русия и НАТО
Коментари Харесай

Борисов и ГЕРБ излязоха с променена позиция за НАТО в Черно море

Седмица откакто рецесията в връзките сред Русия и НАТО ескалира поради обстановката към Украйна и желанието на алианса да ускори военното си наличие в Източна Европа, опозицията от ГЕРБ изиска Народното събрание да се свика на изключително съвещание, на което да бъдат изслушани министър председателят Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и военният Стефан Янев.

Искането беше оповестено на ексклузивен брифинг в понеделник от някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Той съобщи, че по тематиката " Украйна " има " крещящо безмълвие " от страна на ръководещите, а за желанията на сътрудниците ни от алианса " се осведомяваме основно от интернационалната преса ". " Логичен е въпросът, когато НАТО е в цялостна бойна подготвеност, в какво положение е българската войска ", запита Борисов. И добави: " Ние сега не знаем можем ли да осъмнем в положение на война и какво се случва - въвлечени ли сме или не. "

Бившият министър председател запита и дали е давано позволение за съюзническа бойна техника на българска територия. Той насочи рецензия към външния министър, че на провеждащия се в понеделник Съвет на министрите на външните работи на Европейски Съюз, който ще разисква обстановката с Украйна, България е показана от заместник-министър. " До този миг сме чули три изказвания - на министър-председателя Петков, на външния министър - остро изявление, и на военния - уклончиво. А мненията на обединението са, че това са персонални отзиви ", сподели още Борисов.
" Еволюцията " на Борисов за НАТО
Миналия петък депутатите от ГЕРБ излязоха с декларация в Народното събрание, а мотив за реакцията им беше изказването на съветския външен министър Сергей Лавров, който съобщи, че Русия чака " силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния ". В нея се споделяше: " Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да отстрани ефикасното участие в алианса на цяла Източна Европа. "
Реклама
" Подобни провокации вършат още по-наложително Руската федерация да премисли сигналите на настъпателност, които излъчва към околния свят, и да одобри апелите на всички страни от алианса за деескалация и за възпиране от политика на " дрънчене на оръжие ", се споделяше още в декларацията, прочетена от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Депутатите от някогашната ръководеща партия желаеха от президента Румен Радев да свика съвещание на КСНС.

От изказванията на Борисов и партията му се вижда, че след излизането си от властта някогашните ръководещи са претърпели забележима еволюция в позициите си. Преди пет години в качеството си на министър председател Борисов отхвърли предлагането на Румъния за натовски фронт против Русия в Черно море посредством основаването на общ флот сред България, Румъния и Турция. " Казах на румънските сътрудници към този момент два пъти - аз желая в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и обич, а не по курортите ми да се разхождат военни фрегати обратно и напред. Такъв напън и толкоз вложения направиха и частният капитал, и България в тези курорти. Ако мои министри са давали напразни очаквания, без да ме осведомят по тази тематика - ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да водят война те ", сподели тогава Борисов.
Ще има ли изключително съвещание на Народното събрание
Искането на ГЕРБ за привикване на изключително съвещание на Народното събрание към този момент е импортирано в Народното събрание, като от групировката упорстват с изключение на премиера и министрите на външните работи и на защитата да бъдат изслушани и шефовете на ДАНС и разузнаването.

Според правилника за работата на Народното събрание ръководителят Никола Минчев има 7-дневен период да го насрочи. От " Продължаваме промяната " обявиха за " Капитал ", че на този стадий към момента няма решение по кое време депутатите да се съберат изключително.
Реклама
Малко след изключителния брифинг на ГЕРБ от държавната осведомителна работа оповестиха, че министър председателят Кирил Петков привиква във вторник съвещание на Съвета по сигурността.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР