Седмица преди срещата на върха във Варна между ръководството на

...
Седмица преди срещата на върха във Варна между ръководството на
Коментари Харесай

Ердоган преди срещата с ЕС във Варна: Дайте ни парите за мигрантите веднага

Седмица преди срещата на върха във Варна сред управлението на Европейския съюз и турския президент той остро подлага на критика Европейски Съюз, че не спазвал дадените на Анкара през 2016 година обещания в договорката за прекъсване на мигрантския поток от Близкия изток. Реджеп Тайип Ердоган прикани неотложно да бъдат преведени трите милиарда евро, които са му били обещани за сирийските бежанци.

" На срещата във Варна ще сложим пред тях фотосите на всички бежански лагери в Турция. Ще им кажем: " Ако ще давате финансова помощ за бежанците, направете го. Ако не, бъдете почтени с нас. Каним ви да посетите всичките бежански лагери. Стига сте отлагали - дайте ни парите ", цитира думите му в. " Хюриет " от протест в Анкара.

Срещата в резиденция Евксиноград на 26 май е с Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет, и Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейската комисия. Подобни диалози имаше през май 2017 година

На формата, на който като краткотраен ръководител на Съвета на Европейски Съюз ще е хазаин министър председателят Бойко Борисов, двете страни ще опитат да съживят замрелите договаряния за участие на Турция. Освен това се чака в дневния ред да са и интернационалните тематики като договорката за мигрантите, битката с тероризма, преноса на енергийни първични материали и търговско-икономическото съдействие.

Сделката за разпределяне на два пъти по 3 милиарда евро в подмяна на задържане на мигрантския поток към Европа се оказва в центъра на вниманието. Досега са преведени не повече от 1 милиарда евро, за което Анкара подлага на критика Европейски Съюз и упорства за втората част от финансовата помощ да има по-малко администрация.

" Обещанията, които ни бяха дадени, не се съблюдават. Досега по нашите сметки са пристигнали сао 850 млн. евро. Ако ще давате тези пари, дайте ги. Тази страна има чест и горделивост. Не можете да си играете с нашата горделивост. Те си мислят, че просим пари. Турците не са такива хора. Те приказват за разблокиране на другите 3 милиарда евро, а ние не сме пълучили още първите ", споделя още Ердоган. Той за следващ път повтаря, че " не е знак за благосклонност " решението на Европейски Съюз парите да се превеждат посредством съответни планове.

Охлаждането на връзките с Анкара последва всеобщата кавга с упрекнати и обвинени за съдействие с превратаджиите от лятото на 2016 година хиляди и хиляди турци. В отговор Европейски Съюз замрази част от фондовете, планувани за страна претендент за участие в Европейски Съюз, а договарянията не помръдват от много време.
Миналата седмица Европейски Съюз разгласи, че ще отпусне вторите 3 милиарда евро, обещани на Турция за планове в помощ на сирийските бежанци. Но детайлностите по какъв начин тъкмо да стане това занапред би трябвало да бъде решено от Европейската комисия и страните членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР