Седмица на осведоменост за вродените сърдечни заболявания от 7-14 февруари

...
Седмица на осведоменост за вродените сърдечни заболявания от 7-14 февруари
Коментари Харесай

215 деца са оперирани успешно за сърдечна малформация за 2019 г.

Седмица на информираност за вродените сърдечни болести от 7-14 февруари започва Националната кардиологична болница в София.

Началникът на клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница проф. Анна Кънева изясни, че по време на тези дни болничното заведение ще е отворена за безвъзмездни прегледи за всички хора - възрастни и деца, които има сходни проблеми - за прегледи и съвещания.

" Ако децата с такива проблеми не бъдат оперирани, ще доживеят до 5 г . В България развиването на диагностиката и грижите води до това 90% от децата с вродени малформации да претърпяват до възраст, която е междинна за обществото и сме наедно с добре развитите страни ", изясни експертът.

Тя бе безапелационна, че единствената конструкция в България, която се занимава с кардиологични болести, се намира в Националната кардиологична болница, а тя основава интернационални връзки с педиатри, кардиолози и интернисти от целия свят, както и с лечебните заведения в страната. Особено това важи за новородени, за които е известно, че ще се родят с такива малформации. За тях е основана " карта ", съгласно която се работи, а точно децата да се родят наоколо, по отношение на болничното заведение и по-късно да бъдат превозени в нея.

През предходната година в болничното заведение са оперирани 215 деца. С днешните технологии малформация се открива още в бременността - сред 18 и 22 седмица на плода. По закон в България, в случай че тя е доста тежка, бременността може да бъде прекратена.

В случаите, които предстои на интервенция и лекуване, плодът се следи още от бременността. Изследването при подозрения за малформация на бебе се заплаща от пациента.

В България при 100 бебета се знае авансово, че ще се родят с малформация още от бременността.

Проф. Кънева изясни, че честотата на вродените сърдени малформации е закрепена цифра и зависи от раждаемостта. Между 8 и 10 на 1000 родени деца са с вродена малформация, по този начин в България се чака към 650 деца да се родят с малформация всяка година.

" Поръчват се и консумативи от време на време от другия завършек на света, по тази причина е значимо да се знае авансово. Това е по този начин, тъй като НЗОК финансира възрастните и по-малко децата и в случай че се разбере за сходен проблем по-рано, това избавя новородените ", изясни доктор Стоян Лазаров, шеф на Отделение по хирургия на вродените сърдечни малформации.

" За страдание има и случаи, когато се оказва, че в България дете със сърдечна малформация не може да бъде излекувано, тогава болничното заведение се свързва с огромен европейски център. 500 000 паунда приблизително костват превозът и лекуването, а НЗОК заплаща 18 000 лева, недофинансирането е явно " , добави лекарят.

Д-р Лазаров заяви, че 2020 година е донесла много положителни вести и лекуването при деца коства повече в сравнение с при възрастни, защото НЗОК е нараснала клиничните пътеки за лекуване на децата с малформации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР