Седмица на нагнетяване на обстановката в Близкия изток последва нападенията

...
Седмица на нагнетяване на обстановката в Близкия изток последва нападенията
Коментари Харесай

Експерт: Войната срещу Иран ще е опустошителна за САЩ

Седмица на нагнетяване на ситуацията в Близкия изток последва нападенията против саудитските петролни уреди, отговарящи за 5 % от световното произвеждане на суровината. Отговорността за ударите с дронове поеха подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен, само че Съединените щати обосноваха с разследващи данни лична позиция, съгласно която нападението е осъществено от самата ислямска република. Вчера американският президент Доналд Тръмп анонсира нови стопански наказания, в това число против иранската централна банка, които по думите му са най-тежките ограничавания, прилагани в миналото на държавно равнище. „ Най-лесното, което мога да направя е да разруша 15 разнообразни огромни неща в Иран. Тогава ще имате хубава, огромна история за отразяване. Но методът на мощната персона изисква да покажеш малко самоограничение “, съобщи през вчерашния ден Тръмп. Същевременно ислямската република продължава да отхвърля отговорността за офанзивите.

Иран директно или индиректно е обвързван с нападението против саудитските петролни уреди, само че Съединените щати са извънредно деликатни пред опцията да влязат в пълномащабна война с Техеран. Такова е мнението на специалиста по въпросите на сигурността от университета в Брадфорд професор Пол Роджърс. В изявление за предаването „ Събота 150 “ Веселин Паунов беседва с него за резултата от нападенията върху комплицираните връзки сред Иран, Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Да стартираме с последните развития към това кой носи виновността за нападенията. Саудитска Арабия и Съединените щати упрекнаха Иран за офанзивата против нефтените уреди в Абкайк, с изказвания, че ракетите и дроновете са пристигнали от иранска територия, предоставяйки някакви доказателства. Но дано първо да попитам до каква степен са основателни тези обвинявания, при положените, че бунтовниците хуси в Йемен поеха отговорност за нападението?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР