Седемте най-развити икономически страни в света днес се договориха за ...

Седемте най-развити икономически страни в света днес се договориха за

Г-7 дава на Украйна 18,4 млрд. долара, Американският Сенат одобри помощ от 40 млрд. долара

Седемте най-развити стопански страни в света през днешния ден се договориха за 18,4 милиарда $, с които да оказват помощ на Украйна да посреща разноските си през идващите месеци и обявиха, че са подготвени да поддържат Киев по време на войната му с Русия и да създадат повече, в случай че е належащо, демонстрира планът на официално съобщение, заяви Ройтерс.

Финансовите министри и шефовете на централните банки на Съединени американски щати, Япония, Канада, Англия, Германия, Франция и Италия - страните от Г-7 - организират договаряния, когато Украйна, която бе нападната от Русия на 24 февруари, се бори да отблъсне нападението и изпитва дефицит на парични средства.

" През 2022 година сме мобилизирали 18,4 милиарда $ за бюджетна поддръжка , в това число 9,2 милиарда $ от наскоро поетите отговорности ", се споделя в плана на официално съобщение, забелязан от Ройтерс.

" Ние ще продължим да поддържаме Украйна през цялата тази война и по-късно и сме подготвени да създадем повече, в случай че е належащо ", се споделя в него.

В плана Г-7 приветства самодейността на Европейската комисия да отпусне 9 милиарда евро на Украйн а и означи, че Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация са възнамерявали поддръжка на стойност 3,4 милиарда $. Но не излиза наяве дали тези средства са част от упоменатите 18,4 милиарда $ или са обособени.

По-рано през днешния ден немският министър на финансите Кристиан Линднер съобщи, че Германия ще даде на Украйна 1 милиарда евро , а  Япония даде обещание да удвои помощта си за Украйна до 600 млн. $, с които страната да покрива краткосрочните си потребности.

Украйна пресмята, че се нуждае от към 5 милиарда $ на месец, с цел да поддържа заплатите на държавните чиновници и работата на администрацията макар ежедневните опустошения, причинявани от Русия. Войната промени обстановката за западните сили, принуждавайки ги да премислят десетилетните си връзки с Русия не единствено по повод на сигурността, само че също по този начин и по повод на енергетиката, храните и международните доставки от микрочипове до редкоземни метали. В по-широк проект политиците от Г-7 се борят с въпроса по какъв начин да овладеят инфлацията и да усилят глобите върху Русия, без да се провокира криза.

Вчера Европейската комисия предложи да се сътвори фонд с неизяснен размер за безплатни средства и заеми за Украйна, с цел да има средства за следвоенното възобновяване на страната. От Г-7 обявиха, че поддържат самодейността, само че не показаха никакви детайлности.  Оценките на икономистите за разноските по възобновяване на Украйна варират сред 500 милиарда евро и 2 трилиона евро ( сред 524 милиарда и 2.09 трилиона долара)  ), в взаимозависимост от догатките за продължителността на спора и обсега на разрушенията.

Междувременно Сенатът на Съединени американски щати утвърди отпущането на военно-икономическа помощ за Украйна в размер на 40 милиарда $ , предадоха организациите.

Сенаторите одобриха законопроекта за помощта с огромно болшинство от 86 гласа за против 11 срещу, три седмици откакто президентът Джо Байдън изиска по-малка сума в размер на 33 милиарда $ и откакто предходната седмица приемането на мярката беше блокирано от един-единствен неин конкурент от Републиканската партия. Днес в поддръжка на отпущането на помощта гласоподаваха всички сенатори от Демократическата партия и съвсем всички от Републиканската. Гласовете срещу пристигнаха от 11 републиканци - доста от които са последователи на изолационисткия дневен ред на някогашния президент Доналд Тръмп.

" Помощта идва. Това е в действителност значима помощ. Такава, която може да подсигурява, че украинците ще победят ", сподели водачът на болшинството в Сената Чък Шумър, който е представител на Демократическата партия.

От своя страна водачът на малцинството в Сената Мич Макконъл от Републиканската партия, който също е корав покровител на мярката, взе отношение по опасенията на съпартийците си и съобщи, че проваляне на Украйна ще заплаши комерсиалните сътрудници на Америка в Европа, ще увеличи разноските на Съединени американски щати за поддържане на сигурността там и ще насърчи автократите в Китай и на други места да заграбват територия в районите си.

Сега законопроектът отива за автограф при президента Байдън, което се счита за условност и се чака да стане във допустимо най-кратък период. Във Вашингтон желаеха той да бъде признат допустимо най-бързо, с цел да може близо три месеца след началото на съветската инвазия потокът от военна помощ за Киев да не стопира.

Миналата седмица законопроектът за помощта за Украйна беше утвърден и от Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати с 368 гласа за против 57 срещу.

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg