Седем проби с подварианта ВА.5 на Омикрон са установени у

...
Седем проби с подварианта ВА.5 на Омикрон са установени у
Коментари Харесай

Подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България

Седем проби с подварианта ВА.5 на Омикрон са открити у нас. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването. Случаите са открити в София (6) и в Кюстендил (1).
През май 2022 година два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за „ разновидности, будещи безпокойствие “. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година, а все още към този момент са преобладаващи там.
BA.4 и BA.5 имат доста от разновидностите, присъщи на в началото открития вид Омикрон, само че имат повече общи черти с разновидността BA.2. Те имат редица спомагателни разновидности, някои от които могат да трансформират характерностите на вируса.
От Министерство на здравеопазването прецизират, че за последната седмица е регистриран 50% растеж на заболяемостта от COVID-19 в България. Ръст се регистрира и в седмичната категоричност на направените проучвания - 9,98% от направените проби са позитивни, което съставлява растеж от 73%. Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хиляди души население.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР