Седем обединени законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК) се

...
Седем обединени законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК) се
Коментари Харесай

Готвените промени в НК трябва да се прецизират според проф. Панайотов

Седем обединени законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК) се приготвят, а се чака и осми - този за промени в неизбежната защита. Това сподели проф. Пламен Панайотов, началник на катедрата по Наказателноправни науки в Софийския университет, който гостува в предаването " Седмицата " по Дарик.
 
Не е ясно кой приготвя законопроектите, допуска се, че се приготвят в Министерството на правораздаването , само че има и такива, които са импортирани и от народни представители.

 
Наказателен кодекс се третира като панацея за решение на всички обществени проблеми, само че това няма нищо общо с действителността, съобщи проф. Панаьотов. Той даде за образец и риболова, като сподели, че се приготвят три кумулативни санкции за незначителен въпрос като противозаконен улов на риба. Същото е и с режима за запазване на дивеча, уточни Пламен Панайотов . Там се плануват и остри повишения на наказванията, да вземем за пример за противозаконен отстрел на наедрял дивеч до пет години отнемане от независимост, а в случай че става дума за заек - шест месеца затвор.
 
Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се споделя в един от плановете, което значи, че за кражба на кисело мляко - отиваш до осем години в пандиза . Според Пламен Панайотов това е парадокс. По думите му условието за пропорционалност е жестоко нарушено и влиза в несъгласие с европейското законодателство.
 
Според него необикновен проблем ще провокира битката с корупцията при частниците, каквито промени се приготвят. При това състояние, официално видяно, в случай че дадете бакшиш на сервитьора и двамата отивате в пандиза, даде образец той. Проф. Панайотов уточни, че в случай че тези промени се одобряват, това ще докара до правни парадокси.
 
Предлаганите промени се набъркват и в фамилните връзки . Според професора по право, в случай че двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата се намесва директно и вкарва и двамата в пандиза. Той уточни, че на юристите никак не им е до смях, тъй като правните парадокси са толкоз огромни, че в случай че се одобряват препоръчаните промени в Наказателен кодекс, ще има съществени проблеми.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР