Седем неправителствени организации внесоха днес официална жалба в Европейската комисия,

...
Седем неправителствени организации внесоха днес официална жалба в Европейската комисия,
Коментари Харесай

Седем НПО с жалба в Брюксел: Без магистрала в Кресненското дефиле. Измират прилепи и смокове

Седем неправителствени организации внесоха през днешния ден публична тъжба в Европейската комисия, в която се разказват нарушаванията на Европейското природозащитно законодателство, породени от строителството на финансираната с европейски средства автомагистрала “Струма ”.

Общият сигнал е подписан от организациите Приятели на Земята Европа (Friends of the Earth Europe), Мрежата CEE Bankwatch Network, Екологично съдружие “За Земята ” / Приятели на Земята България, Сдружение за дива природа “БАЛКАНИ ”, Институт за зелена политика, Информационен и образователен център по екология и Училище за природа Влахи.

Жалбоподателите предизвестяват, че в случай че финалната права от автомагистралата бъде издигната през Кресненското дефиле, това ще бъде пагубно за предпазените типове растения и животни в района. Проломът е част от мрежата Натура 2000, предпазен по Европейската инструкция за хабитатите.

В жалбата, те упорстват Комисията да проверява нарушаванията на Европейското законодателство, което може да докара до наказание на България от Европейския съд и възнаграждение на тежки санкции. 

Кресненското дефиле, с дължина 16 километра, е регионът с най-голяма централизация на биоразнообразие в България с 92 предпазени типове и част от Европейската Натура 2000 мрежа. За съпоставяне, на един квадратен километър от Кресненското дефиле живеят повече типове пеперуди, в сравнение с в цяла Англия.

Експерти от неправителствените организации показват в жалбата, че съществуват две други възможности, с които автомагистрала “Струма ”, свързваща Германия с България и Гърция, може да бъде приключена без това да унищожи дефилето и биоразнообразието в него, и спазвайки Европейското законодателство.

Въпреки това, през април, българското държавно управление разгласи победител в състезанието за абстрактен дизайн на автомагистралата с план за създаване на половината от автомагистралата " Струма " през дефилето.

Неправителствените организации, настояват, че това ще унищожи окончателно неповторимата природа и е в нарушаване на Европейското природозащитно законодателство. Магистрала през пролома, ще отнеме и опциите за развиване на различен туризъм в района.

Българското държавно управление към този момент е напреднало с построяването на автомагистралата от двете страни на дефилето, което е довело още повече до увеличение на трафика през него. Жалбата отбелязва, че това води до две нарушавания на Европейската инструкция за хабитатите и към този момент предизвиква увеличено влияние на смъртността по пътя за животните и понижаване на популациите на забележителен брой предпазени типове. 

Според екоактивистите това е резултат от нараствания трафик, заради построяването на автомагистралата от двете страни на дефилето, създавайки биокоридор с стеснен фронт на миграция. Особено са намалели типове като сухоземни костенурки, леопардов смок, ивичест смок, 12 типа прилепи. Сравнителен мониторингов отчет за 10-годишен интервал допуска, че някои от типовете като ивичестия смок, е допустимо изцяло да са изчезнали от дефилето. Популацията на други дребни типове, които живеят по продължение на дефилето и съществъващия път са намалели сред 50 и 93 %.

  “Българското държавно управление има две положителни други възможности, с които да предотврати унищожаването на най-богатия на биоразнообразие район, само че наподобява, че не се стопира пред нищо и устремено върви към неговото разрушение. Европейската комисия би трябвало да се отнесе съществено към този случай и да блокира потреблението на Европейски средства за нарушаването на Европейско законодателство ”, коментира Десислава Стоянова, от Екологично съдружие “За Земята / Приятели на земята България ”.

През декември 2016 година, Европейската комисия обществено съобщи, че Европейското природозащитно законодателство би трябвало да се съблюдава.

“Кресненското дефиле е като драгоценен камък в Европа и безмисленото му заличаване с една автомагистрала би било закононарушение. През април тази година, Кармену Вела, Европейския комисар по околна среда, даде обещание да ускори осъществяването на европейското природозащитно законодателство, в този момент казусът с Кресненсия пролом ще бъде тестов за неговите дейности. Това е явен случай: или той ще се намеси, или обещанието за спазването на европейското природозащитно законодателство на процедура, ще бъде единствено празни думи. ”, безапелационен е Роби Блейк, специалист по биоразнообразие от неправителствената мрежа “Приятели на земята Европа ”.

Все още няма финално решение коя от препоръчаните други възможности ще бъде определена. До няколко месеца се чакат резултатите от новата Оценка по влияние на околната среда. След излизането на отчета, локалната общественост и необятната общност ще могат да изразят своето мнение за препоръчаните направления на автомагистралата, а финалното трасе ще би трябвало да бъде утвърдено от Европейската комисия. Ако Комисията или Европейския съд открие нарушавания на Европейското природозащитно законодателство, Българското държавно управление ще би трябвало да върне европейско финансиране на стойност близо 756 милиона евро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР