Седем нападения на мечки върху селскостопанско имущество и домашни животни

...
Седем нападения на мечки върху селскостопанско имущество и домашни животни
Коментари Харесай

Седем нападения на мечки в Смолянско

Седем набези на мечки върху селскостопанско имущество и домашни животни са регистрирани през май от чиновниците на Регионалната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ). Жертви на дивите зверове са най-вече овце, крава и телета. По три набези има регистрирани в землищата на с. Загражден, община Баните, и в региона на смолянското село Полковник Серафимово.

Кафява мечка е нападнала и умъртвила в три разнообразни дни крава и две телета в региона на местността „ Малко Крушево “, в региона на Загражден. Животните са попадали в лапите на дивия звяр по време на пашуване, като пострадалите стопани са възрастни хора. Идентична е обстановката и в с. Полковник Серафимово, където са умъртвени две овце и един коч, написа "Дарик ".

„ Две от животните - овца и коч, са мои, а другата е на сътрудник. Нападенията стават едновременно и по един и същи метод. Мечката дебне стадото на прибиране от пашуване, сграбчва жертвите си и ги отнася “, разяснява кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. Според него мечката е в региона от към няколко години, само че през последната е почнала да прави пакости.

„ Предполагам, че е към 180 кг мечка. Имаше изчезнали и телета, само че притежателите си мислиха, че са се изгубили, а най-вероятно и те са станали жертва на мечката “, разяснява още Мусорлиев, който е и ловец. От неговото стадо е потърпевша и четвърта овца, само че кучетата съумели да я отърват от зъбите на мечката и сега е лекуват с антибиотици. Останалото записано нахлуване е в девинското село Жребово.

И при седемте сигнала е осъществена инспекция от чиновници на Групата за бързо реагиранекъм РИОСВ-Смолян и е открито, че вредите са нанесени от кафява мечка. Изготвени си и документи за обезщетяване на притежателите на потърпевшите животни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР