Седем милиона души умират ежегодно от болести, предизвикани от замърсяването

...
Седем милиона души умират ежегодно от болести, предизвикани от замърсяването
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха убива 7 милиона годишно


Седем милиона души умират годишно от заболявания, провокирани от замърсяването на въздуха. Тези данни са оповестени от Световната здравна организация (СЗО) в сряда.

Подчертава се, че "равнището на замърсяване остава рисково високо в доста елементи от света"."Новите данни на СЗО демонстрират, че девет от 10 души дишат въздух, съдържащ нараснали равнища на замърсители и, съгласно последните оценки, 7 милиона души умират годишно в резултат на замърсяването на атмосферния въздух и въздуха вътре в помещенията", отбелязва организацията в публикувано в Женева известие за медиите.

Над 90% от тези смъртни случаи се падат на страни с ниски или междинни приходи на глава на популацията, главно в Азия и Африка. Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус съобщи в тази връзка: "Замърсяването на въздуха е опасност за всички нас, само че най-бедното и маргинализирано население страда на първо място".

Както показва СЗО над 40% от хората по света - това са към 3 милиарда души - нямат достъп до "чисти технологии за подготвяне на храна у дома". При това замърсяването на въздуха се преглежда от специалистите като "крайно сериозен рисков фактор".

От СЗО акцентират, че замърсяването на въздуха "няма граници", че за възстановяване на качеството на въздуха "са нужни координирани ограничения на държавните управления на всички равнища". „ Държавите би трябвало да си сътрудничат, с цел да намерят решения в региона на дълготрайното развиване на превоза, по-ефективното произвеждане и потреблението на възобновими източници на сила, както и премахване на отпадъците", считат от СЗО. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР