Седем години след зрелищната си оставка, Бенедикт XVI - много

...
Седем години след зрелищната си оставка, Бенедикт XVI - много
Коментари Харесай

Седем години по-късно Бенедикт XVI подхранва сагата за двамата папи

Седем години след зрелищната си оставка, Бенедикт XVI - доста измършавял физически на 92-годишна възраст, само че с безсънен разум, не съумява да остане дискретно в сянката на аржентинския си правоприемник Франциск, подхранвайки сагата за двамата конкуриращи се папи.

На 11 февруари 2013 година, на 85-годишна възраст и на лимита на физическите си сили, немският интелектуалец Йозеф Ратцингер разгласи на латински пред слисаните кардинали, че се отхвърля да бъде папа - невиждана обстановка от седем века насам.

Необичайното взаимно битие сред 265-ия папа в пенсия и 266-ия, в най-малката държавица в света, се развиваше без засечки в продължение на пет години. Но " почетният " папа Бенедикт XVI, който е ерудиран богослов, продължи да прави това, което предпочиташе: да написа по основните тематики на църквата.

Папа Франциск ще оповести на следващия ден решенията си след синод на епископи от Амазония, който през октомври му предложи да отвори свещеничеството към женени членове на коренното население - едно районно изключение, което ще разбуни духовете в църквата.

Но преждевремнното излизане от щемпел в средата на януари на книга с остри рецензии на заключенията на синода и непоколебима отбрана на безбрачието на свещениците, на която Бенедикт XVI е съавтор дружно с ултратрадиционалистичния гвинейски кардинал Робер Сара, зарадва всички съперници на Франциск. А него го раздразни мощно, споделят някои наблюдаващи във Ватикана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР