Седем формации влизат в състава на 48-ото Народно събрание. Следващата

...
Седем формации влизат в състава на 48-ото Народно събрание. Следващата
Коментари Харесай

Политолози с прогнози за съставяне на правителство в новия парламент

Седем обединения влизат в състава на 48-ото Народно заседание. Следващата стъпка пред тях е връчването на мандата за държавно управление и започване на диалози за съставянето на кабинет.

Какво можем да чакаме от новоизбраните 240 народни представители – тематиката разясняват политолозите от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Румяна Коларова, доцент Даниел Смилов и доцент Мария Пиргова.

„ За „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ виждат коалиция с ГЕРБ като политическо самоубийство. Също би трябвало да кажем, че прескачането към последващи избори отново е политическо самоубийство. И двата хода ще им нанесе вреда. Аргументът, че би трябвало да бъде изчегъртан ГЕРБ към този момент не работи. Ясно е разликата на двата субекта. При Политическа партия е ясно, че са тук, с цел да раздадат едни пари – те са ляв политически план, до момента в който „ Демократична България “ – десен “, разяснява проф. Румяна Коларова.

„ Миналата година имаше три парламентарни избора. Посланието на гласоподавателите продължава да отеква. ГЕРБ продължава да е в изолираност. Аз съм сдържан оптимист за сформиране на държавно управление поради парламентаризма. Имаше сдържан углавен избор против предходната ръководеща коалиция. Мнозинството, което смъкна кабинета на Петков, има болшинство в това Народно заседание. Сега от ГЕРБ споделят, че не могат да ръководят без партиите, които смъкнаха в предходния парламент. Защо не ги поддържаха тогава? “, уточни Даниел Смилов.

„ ГЕРБ, Движение за права и свободи и Стефан Янев имат 115 народни представители. Трябва да намерят още 6. Трябва да показват проект за диалози. Ако ГЕРБ желаят да продължат модела на Борисов с всичките му плюсове и минуси, нямам по какъв начин да търсят поддръжка от Политическа партия и Демократична България. Ако не, би трябвало да създадат промени “, добави той.

Победителят има 10% от всички, имащи право на глас. При такава легитимност, такова държавно управление ще е доста едва и не може да приема съществени закони. Трябва ли да има кабинет непременно? Видяхме резултатите от последните три Народното събрание. Нагледахме се на гледки, а не се свърши работи. Партиите са доста разнообразни. Парламент непременно не ни би трябвало, тъй като ще е неефикасен, изясни доцент Мария Пиргова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР