Сеч в Борисовата градина в столицата. Първо по bTV показахме

...
Сеч в Борисовата градина в столицата. Първо по bTV показахме
Коментари Харесай

Изсичат незаконно дървета в Борисовата градина, санкции - до 100 000 лева


Сеч в Борисовата градина в столицата. Първо по bTV показахме фрагменти от противозаконното заличаване на дърветата в най-големия парк в София. Те са на Гергана Пирозова, която става очевидец на изсичането единствено преди дни. А общината към този момент е сезирала прокуратурата и Столична дирекция на вътрешните работи.

„ Гората тук беше гъста. Послъгаха ме, че са унищожили единствено 10 дървета “, разяснява Гергана Пирозова, която е основател на групата да спасим „ Борисовата градина “.

„ Получих сигнал от съмишленик от групата, че цялата гора в региона на къпалнята „ Мария Луиза “ е изсечена. Премахнати са корените и е изравнена земята с тежки машини. Предният ден нищо не се е случило, само че през нощта големи машини са изсекли нелегално гъста гора. Според мен това са най-малко 100 дървета. По-късно видях заповед за изсичането на 10 дървета, без да се показва обаче къде. Съдържанието на протокола е погрешно “, уточни Пирозова.



„ На 1 февруари след получен сигнал от шефа на „ Общински паркове и градини “ за нерегламентирано изсичане на висока дървесна растителност в охраняемата част на Борисовата градина е осъществена моментална и съответна инспекция от сътрудниците “ от дирекция „ Зелени системи “. Беше открито, че отвън издадено позволение от кмета на регион „ Средец “ за осъществяване на санитарна сеч, има жестоко посегателство на територията “. Това разяснява пред bTV Цветан Тодоров, шеф на дирекция " Контрол на строителството ".



“Когато дойдохме на място, установихме, че на база издаденото позволение е трябвало да бъдат отстранени пет сухи бора и дървета при подпорните стени и стъпалата на басейните. Видяхме обаче, че сухите дървета стоят, а са изсечени дървета, за които няма публикуван позволителен документ “, добави негов сътрудник.

Според него са били отстранени 20 дървета, само че съгласно Гергана Пирозова те са доста повече.



Направените констатации са показани на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„ Не става въпрос единствено за отрязани дървета, само че и за изкривяване на терена. Има изкопни диги и премахване за изтриване на уликите. Санкциите ще бъдат в оптимален размер – 100 000 лв. “, уточни Цветан Тодоров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР