Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе днес жалба

...
Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе днес жалба
Коментари Харесай

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско другарство в гр. Скопие внесе през днешния ден тъжба в Конституционния съд на районен съд Македония с искане да бъде разгласен за противоконституционен Законът за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, обнародван на 8 ноември 2022 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Според сдружението законът е в несъгласие с член 8, т. 1, алинея 3 и член 20, член 51, член 52 и ч. 54 от Конституцията на районен съд Македония.

Съгласно член 1 от новоприетия закон, се не разрешава основаването и регистрирането на организации, в случай че названието, името, съкратеното име, програмата, задачите, дейностите и дейностите са ориентирани към насилствена промяна на конституционния ред в Република Македония, подтикват и приканват към военна експанзия и разпалване на национална, расова, верска или различен тип непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, екстремизъм, показват поддръжка и утвърждение на фашизма, нацизма, национал-социализма и Третия райх, предприемане на дейности, свързани с тероризма или са против Конституцията и законите на страната, както и в случай че реализират действия, с които се накърняват правата и свободите на други жители.

Според член 2 от закона сдруженията и организациите не може да носят имената на лица, свързани с расова, религиозна, национална, етническа или различен тип непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, разпространяване и поддръжка на фашизма и нацизма.

Според жалбоподателя, тези промени имат противоположна мощ и основават правна неустановеност, което влиза в несъгласие с конституционното начало на правото и възбраната за ретроспективно деяние на законите.

С този закон се лимитира правото на жителите да се сдружават, което е обезпечено от Конституцията, а това значи, че той не е от изгода за жителите.

На 2 ноември 2022 година Народното събрание на районен съд Македония одобри с 67 гласа " за " измененията в Закона за сдруженията и фондациите, които в действителност са ориентирани против основаването на български клубове в страната, напомня БГНЕС.

Със законовите промени на сдруженията е даден тримесечен период от влизане в действие на измененията, с цел да съгласуват наименованието, символиката, програмата, устава и задачите си в сходство с наредбите на този закон.

Забраните са непосредствено ориентирани против откритите по-рано тази година български клубове в Битоля и Охрид, които носят имената на лидера на Вътрешна македонска революционна организация Ванчо Михайлов и на цар Борис III. /БГНЕС

Скопие / районен съд Македония
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР